1. Jaký materiál vám nejvíce vyhovuje?

Líbí se vám spíše přírodní materiály, nebo jste fanda technologií? Z hlediska funkčnosti a vzhledu těchto dvou základních skupin jsou přírodní podlahy jako například marmoleum, dřevo či bambus výborným tepelným izolantem, který má vždy svůj jedinečný a nezaměnitelný rukopis. Oproti tomu umělá podlaha jako je ta z vinylu, PVC nebo laminátu bývá snadnější na údržbu a má širokou nabídku dekorů, barev a tvarů. Rigidní podlahy jsou z hlediska funkčnosti materiálu vhodné do všech místností, protože jsou voděodolné, odolné vůči poškrábání a dobře se udržují.

Fotogalerie
5 fotografií

2. Kam budu chtít podlahu položit?

Například podlaha do obýváku nebude muset mít stejné vlastnosti jako podlaha do koupelny. Podstatné je také, zda podlahovinu chcete umístit do celého prostoru svého domu či bytu nebo jen do některých místností. V případě více dílů podlahoviny se ujistěte, že vaše podlahovina je jedné šarže - v opačném případě hrozí, že sice budete mít stejný vzor podlahy ve více dílech, ale na pohled viditelným rozdílným barevným odstínem.

3. Jaké zátěži bude podlaha vystavovaná?

Stupeň (třída) zátěže se vybírá podle odolnosti podlahy. Jedná se o vyvíjené vlivy na podlahu v dané místnosti. Jiným slovy, pokud bydlíte ve dvou a nosíte bačkory, tak zátěž podlahy nebude taková jako u velké rodiny s domácími mazlíčky, která se nezouvá. V kuchyni a koupelně zase myslete na to, že na podlahu občas něco spadne nebo se vylije, takže přírodní materiály nejsou úplně tou pravou volbou.

4. Hodí se na podlahové topení?

Pokud podlahové topení nemáte, můžete tento bod s klidem přeskočit. V případě, že podlahové topení máte, nebo ho plánujete, vybírejte takové podlahy, které se dají na topení položit. Zpravidla platí, že to většinou jde, ale vždy je lepší se ujistit. Zbystřit byste měli u některých přírodních materiálů, zpravidla buk a javor by teplo od podlahového topení mohlo deformovat.

5. Jak moc je pro mě důležitá izolace hluku?

Pokud chcete, aby podlaha nerušila sousedy pod vámi, ptejte se na schopnost podlahoviny absorbovat kročejový hluk. Jedná se o hluk, který vzniká při chůzí po podlaze - je tvořen dupáním nebo padajícími předměty na podlahu. Pokud nemusíte sousedy řešit, ale rádi posloucháte hudbu, zaměřte se na schopnost podlahoviny absorbovat prostorový hluk.

6. Co všechno potřebuji k podlaze?

Líbí se vám podlahy bez lišty? Na pohled vypadá pěkně, ale taky je dost nepraktická. Lišty fixují mezery, do kterých se pak snadno nedostane prach a špína a zároveň chrání spodní část stěn proti ušpinění od mokrého mopu či oděrkám od vysavače.

Při výběru podlahové krytiny nespěchejte a vše si řádně promyslete, nebo si nechte poradit od odborníků. Rádi vám pomohou s odpověďmi, když si nebudete vědět rady a nabídnou vám ideální řešení pro váš domov.