První fáze stavby za více než 50 miliard korun by měla začít příští rok na jaře. V první fázi by měla nová trasa metra vzniknout mezi Pankrácí a Novými Dvory, Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) letos dokončil část geologického průzkumu.

Proti stavbě se postavil hlavně spolek Pankrácká společnost, který již loni podal námitku, která tvrdí, že magistrát je podjatý a o stavbě by neměl jeho stavební úřad vůbec rozhodovat. Ministerstvo dopravy ale námitku odmítlo. Poté, co stavba dostala na konci června od specializovaného stavebního úřadu zatím nepravomocné stavební povolení, se ale odvolali znovu.

Nevzdáme se!

„Konstatujeme, že opětovně podáváme rozklad proti opakovanému usnesení Ministerstva dopravy ČR, jímž byly zamítnuty námitky systémové podjatosti všech úředních osob,“ stojí v jejich odvolání. Předsedkyní spolku je zastupitelka za Prahu 4 Marie Jelínková, která byla zvolena za Pirátskou stranu. Ta se už dříve od jejích aktivit distancovala. „Paní Jelínkovou jsem v této záležitosti telefonicky kontaktoval. Stažení odvolání z jejího pohledu není možné, protože v něm působí pouze jako osoba zmocněná cca 70 místními obyvateli,“ uvedl pro Blesk primátor Zdeněk Hřib.

Spolek měl výhrady například k tomu, že se mělo pokácet více než stovka stromů, nebo mu vadí staveniště v blízkosti domů místních obyvatel. Už dříve  jednal s magistrátem o kompromisním řešení. Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) město vyšlo spolku vstříc. 

Stavební řízení se už jednou zastavilo a projekt se upravil podle požadavků spolku. Zmenšilo se staveniště a omezilo se kácení stromů na jen asi třicet. „Spolek však často rozporuje existenci pravomocně umístěné stanice metra Olbrachtova,“ upozornil náměstek. 

Může to stát miliardy

Spolek ale stále není s podobou projektu spokojený. „Nepravomocné stavební povolení získala stará, pro obyvatele a spolek nepřijatelná varianta,“ uvádí na svém webu. Podle Scheinherra je zpoždění stavby neobhajitelné plýtvání veřejnými penězi. „Přerušení stavebního řízení na Hlavní stavbu, jak žádá Pankrácká společnost, nejde bez časové prodlevy minimálně 1 rok a dalšího navýšení nákladů na celou stavbu o 2-4 mld. Kč jen na inflaci,“ upozorňuje. 

Porušení programu

I podle primátora se magistrát snažil spolku vyhovět a Jelínková svým jednáním porušuje program strany a nikdy nebyla a ani nebude členkou. „Porušování předvolebních slibů bereme velice vážně, proto pokud bude paní Jelínková trvat na tom, že se nadále bude i jen nepřímo podílet na tomto odvolání, bude zastupitel Jan Hora (Piráti) na jednání zastupitelského klubu P4 navrhovat její vyloučení z klubu,“ uvedl.

Fotogalerie
26 fotografií