Když Anna Pazděrová (78) ráno vstane, má pocit, jako by jí kamiony jezdily po zahradě, tak silně je slyšet, když tisíce vozů přejíždějí dilatační spáry na vozovce. Ani spát při otevřeném okně nejde.

„Už 15 let doufají rodiny v osadě v postavení protihlukových stěn, které při budování dálnice ŘSD slíbilo. Problém je v tom, že závazek nebyl na papíře. Všichni jsme jim věřili,“ uvedla žena.

Co slíbili, nesplnili

Její soused Ivo Kunetek (53) se také zlobí. „Nejen stěny, slíbili i zákaz sjezdu kamionů na boční cesty, kruháč, přechod pro chodce. Není ani jedno,“ vyjmenoval Ivo s tím, že v jejich Bermudském trojúhelníku sliby záhadně mizí.

Obce podél dálnice se spojily do Spolku pro přijatelný život kolem dálnic a vyvolaly setkání se zástupci ŘSD.

„Staví se co nejlevněji. Teď řešíme, jak napravit v minulosti naprosto přehlíživý přístup k potřebám obyvatel a dozvídáme se, jak je to komplikované,“ vylíčili starosta Vřesiny Jiří Kopeň i starosta Klimkovic a předseda spolku Jaroslav Varga.

Ovšem z výsledku jednání jsou Anna i Ivo rozčarovaní. „Nic nového. Opět jen příslib že se protihluková opatření zhotoví nejpozději do roku 2024. Zase žádný podpis, zápis, ani nahrávka z jednání,“ podotkli.

Vyšší a neprůhledné

Zástupci ŘSD uvedli, že na několika místech vyrostou podél dálnice nové protihlukové stěny, některé stávající se budou zvyšovat, případně prodlužovat. Většina nových stěn bude neprůhledná a pohltivá místo průhledných a odrazových. Nyní se bariéry projektují. Přijdou na 94 milionů korun.

To, že protihlukové stěny měly už dávno stát, dokazuje skutečnost, že původně jen do konce letošní června udělili hygienici ŘSD výjimku pro překračování hlukových limitů. „Jelikož jsme přislíbili, že stěny zhotovíme v roce 2024, prodloužili nám výjimku o pět let,“ dodal zástupce ŘSD Radek Kropelnický.

VIDEO: Sportoviště ve vnitrobloku domů v Praze 9 vzniklo loni. Radnici vyšlo na 3,3 milionu korun. Lidi ruší velký hluk, který se z hřiště line.

Video
Video se připravuje ...

Sportoviště ve vnitrobloku Varnsdorfské, Žandovské, Šluknovské a Harrachovské vzniklo loni. Radnici vyšlo na 3,3 milionu korun. David Zima

Fotogalerie
5 fotografií