V posledních dnech se museli pracovníci stanice postarat o nepozorného sýčka obecného, který spadl v Klimkovicích na Ostravsku do komína. Když ho vytáhli ven, vypadal jako mouřenín.

„Na pravém křídle má však místo letky zranění, které si pravděpodobně způsobil, když se snažil z komína dostat ven,“ uvedl Jan Kašinský ze stanice.

Pták tak může být zároveň nebezpečný pro obyvatele domu, protože zhoršuje tah a spaliny se mohou dostat do obytných místností. Řešením jsou tzv. lapače jisker, nebo komínové hlavice,“ dodal Kašinský.

Síť vědců uvěznila labuťáka

Pár dnů na to se díky všímavým lidem podařilo zase zachránit samce labutě. Byl zamotaný do sítě s plováky ohraničující část rybníku určeného pro výzkum rybničních společenstev.

„Mladého labuťáka jsme po vyproštění převezli k nám. Byl jen hodně vyčerpaný. Vrátí se zpět do přírody. Česká zemědělská univerzita přislíbila odstranění sítě,“ doplnil Kašinský.

Od začátku tohoto roku do 4. května přijala stanice v Bartošovicích 405 živočichů (55 druhů). Je to o 41 zvířat více než za stejné období roku 2020.

Uvízlý  srnec

Srnce, který se zaseknul v plotě ze železných profilů, museli zachraňovat pro změnu v Opavě. V Polanově ulici ho objevili lidé a zavolali strážníky. Jelikož ti nedisponují technikou, kterou by plot roztáhli či rozřezali, pomohli jim hasiči. Srnec po uvolnění prchl směrem k řece Opavě.

VIDEO: Hasiči zachraňovali statnou krávu, která spadla do jímky.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči zachraňovali statnou krávu, která spadla do jímky HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
4 fotografie