Tři hasičské jednotky zasahovaly na místě loni v neděli 19. července. „Při výbuchu propan-butanové tlakové lahve v bytovém domě na ul. Majdalenky se zranil obyvatel poškozeného bytu. Hasiči pomohli záchranné službě s jeho transportem. Po výbuchu nedošlo k následnému požáru,“ uvedl tehdy mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Z domu museli evakuovat 13 osob, škoda se vyšplhala na 400 tisíc korun. Statik naštěstí nezjistil poškození budovy.

Pohádal se s kamarádem

Vyšetřování odhalilo, že penzista chtěl spáchat sebevraždu kvůli hádce s nejlepším kamarádem! „Obžalovaný přinesl do koupelny propanbutanové lahve o obsahu deset litrů a na jednu z nich hadicí připojil plynový vařič, hořák vařiče zapálil a druhou lahev postavil na plamen s úmyslem způsobit výbuch a přivodit si takto svoji smrt,“ popsala jeho šílené počínání obžaloba.

Po výbuchu jedné z lahví došlo k vyražení oken a dveří bytu a zničení koupelny. Spoušť přitom nenapáchala samotná exploze plynu, ale tzv. fyzikální výbuch, došlo totiž jen k roztržení zahřívané lahve na hořáku.

„Roztrhl se ocelový plášť a laicky řečeno, tlaková vlna při tom sfoukla hořák, takže nedošlo k hoření a výbuchu samotného plynu. Řekl bych, že to dopadlo nejlépe, jak mohlo,“ vysvětlil soudní znalec.

Zajímala ho jen vlastní smrt

Důchodce se proti původnímu rozsudku odvolal. „Měl jsem mylnou představu, že výbuch shodí příčku koupelny do sousedního pokoje, kde jsem ulehl, a že mě zabije svalená stěna,“ napsal muž do odvolání s tím, že se prý plně soustředil jen na své usmrcení.

Protože se žalobce proti původnímu rozsudku neodvolal, odvolací senát nemohl trest zpřísnit. Původně hrozilo muži až 8 let vězení.

„Obžalovaný nemusel být ani nijak vynikajícím žákem ve škole, aby se dozvěděl o nebezpečí, které způsobuje výbuch plynu v bytě,“ shrnul bizarní případ soudce Vlastimír Čech.

VIDEO: Výbuch plynu ve Frenštátu pod Radhoštěm měl fatální následky. V paneláku zemřelo šest lidí včetně jeho strůjce.

Video
Video se připravuje ...

Video z Frenštátu: Po výbuchu plynu všude šlehaly plameny Video od čtenáře - Pavel Šuba