„Nejzajímavější nález, připomínající známý hororový román Stephena Kinga Řbitov zviřátek, jsme vykopali ve dvou hlubokých zásobních jamách, umístěných poněkud stranou od vesnice,“ řekl archeolog Michal Přichystal z Ústavu archeologické památkové péče Brno. Právě ve známé hororové předloze amerického autora byl také člověk pohřben mezi zvířata.

Na člověka hodili psa

V zásypu první jámy vykutali vědci lidskou kostru v nepietní poloze. Na ní ležel ještě celý psí skelet. „Druhá zásobní jáma obsahovala pozůstatky hned několika dospělých psů i štěňat, pod nimiž ležela ještě kompletní kostra husy,“ přiblížil Přichystal.

Podobné jámy se zvířecími, vzácněji i lidskými ostatky, se podle něj občas vyskytly i na jiných velkomoravských sídlištích na Moravě. „Obvykle bývají považovány za mrchoviště,“ zmínil vědec. Proč lidská kostra ležela „pohozená“ na mrchovišti, se dnes už jen těžko dozvíme.

Jádro vesnice tvořily menší čtvercové či obdélníkové domy. Podlahy měly částečně zapuštěné do svahu. Uvnitř bylo zpravidla v jednom z rohů kamenné otopné zařízení.

„Domy v osadě doplňovaly další zahloubené objekty výrobního či hospodářského charakteru, jako jsou hliněné pece se dny vyloženými kameny nebo zásobní jámy,“ přiblížil objev Přichystal.

VIDEO: Archeologové ve Veselí nad Moravou našli pozůstatek hradeb z 15. století.

Video
Video se připravuje ...

Archeologové ve Veselí nad Moravou našli pozůstatek hradeb z 15. století. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
4 fotografie