„Důvodem těchto poruch je hlavně silná námraza na vodičích, která je zatíží a strhne. Dále se potýkáme s pády stromů do vedení, které nevydržely nápor sněhu,“ uvedl mluvčí Roman Šperňák z energetické společnosti E-ON. Před polednem se počet domácností bez elektřiny snížil na zhruba 6500.

Problémy jsou v jižní části Brněnska, na Hodonínsku a v okolí Znojma. Zbylá část se týká Zlínského kraje.

Popadané stromy i zlomeniny

V Jihomoravském kraji se kvůli mrazivému počasí a ledovce dnes už staly desítky nehod, policie jich k 10. hodině evidovala asi 30. „V současné době jsou hlavní silniční tahy chemicky ošetřené a místy pokryté i sněhem. Některé komunikace nižších tříd jsou zledovatělé. Všechny silnice jsou s velkou opatrností sjízdné,“ uvedl mluvčí policie Petr Vala. Komplikace přidělaly i stromy, které popadaly na silnice. V Telnici na Brněnsku se zřítila pod tíhou ledu nafukovací hala, nikdo nebyl zraněn.

Záchranáři také upozorňují na zvýšený počet úrazů. Jde především o zlomené ruce a nohy. „Jen v neděli jsme řešili asi šest desítek pacientů, kteří upadli na náledí. V pondělí k takovým případům vyjíždíme už od rána,“ uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová a dodala: „Zranili si hlavu, ruce, nohy, kolena, ale máme i fraktury krčku stehenní kosti, polámaná žebra a podobně.“

Nemocnice Znojmo eviduje od nedělního poledne do dnešního rána extrémní nárůst množství úrazů na ledovce. „Jen k hospitalizaci jsme přijali deset pacientů se zlomeninami obratlů, kotníků, pažní nebo stehenní kosti,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá.

MHD se zpožděním

Ledovka dnes ochromila i dopravu na jižní Moravě, největší problémy byly ráno na Hodonínsku. Po celém kraji se zpožďují autobusy i vlaky. Některé regionální silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, některé spoje hromadné dopravy nejezdí. Výjezdy kvůli popadaným stromům či větvím evidují i hasiči.

VIDEO: Takhle vypadá hromadná srážka z pohledu palubní kamery. Došlo k ní před třemi lety na D1.

Video
Video se připravuje ...

Palubní kamera z auta na D1: Takhle viděli řidiči hromadnou nehodu, byli bezmocní. TV Prima

Fotogalerie
23 fotografií