Jak si gorily zvykají na první chvíle bez oblíbené parťačky Bikiry, popsal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek na svém facebooku. „Ráno byla situace napjatá, ale bez konfliktů. Chovatelům se nepodařilo skupinu zavřít do ložnic,“ uvedl.

Neklidný Richard

„V průběhu dne se gorily uklidňovaly, dokonce se již nechaly zavřít do ložnic. Nejvíce nervózní je podle očekávání Richard,“ zmínil ředitel, který se gorilám a jejich životu dlouhodobě odborně věnuje. Konkrétně Richard byl Bikiřiným druhem – spolu přivedli v roce 2011 na svět mláďátko Tana. Protože se pro ni jednalo o zcela novou zkušenost, nejevila o něj coby matka takový zájem, a z toho důvodu Tano vyrůstá v gorilí školce v zoologické zahradě ve Stuttgartu.

„Nejvíce nervózní byl Richard, ale stejně jako všichni ostatní i on přijímal potravu. Obecně celá gorilí rodina snáší nynější situaci nesrovnatelně lépe, než když do Cabarcena odešla Moja,“ zmínil Bobek jméno první gorily, která se narodila v České republice a která od podzimu 2011 žije ve španělské zoologické zahradě. Byla to právě Moja, která pod bedlivým dohledem Bikiry vyrůstala.

„Ta si na ni nejdříve dost troufala, později se ale staly skvělými kamarádkami a často pospolu lehávaly v hnízdě z dřevité vlny. Moja Bikiru dokonce čas od času i bránila při potyčkách s ostatními,“ uvádí zoologická zahrada na svých webových stránkách.

Alespoň stručně k dnešní situaci u goril, jak mě o ní průběžně informoval vrchní chovatel Martin Vojáček: Ráno byla...

Zveřejnil(a) Miroslav Bobek, veřejný profil dne Sobota 10. dubna 2021

Koronavirus a vnitřní krvácení

Co se vlastně Bikiře stalo? Zkraje roku prodělala záludný koronavirus, ze kterého se však vykřesala. Závažnější problémy nastaly s příchodem dubna. Bikira se chovatelům zdála unavenější, malátnější a přestávala jíst.

„V pátek ráno Bikira již nejevila zájem o potravu a ležela na břiše. Byly jí podány léky proti bolesti a antibiotika, její stav se však dále zhoršoval, měla třes a bledé sliznice. Proto byla uvedena do celkové anestezie a převezena do veterinárních prostor zoo,“ uvedl ředitel na svém facebooku. Operace odhalila velké vnitřní krvácení, které způsobila protržená stěna žaludku. Jednalo se patrně o důsledek nějakého úrazu. Bikira při tom ztratila více než tři litry krve.

Tato situace byla právě vzhledem k ohromné ztrátě krve bohužel neřešitelná,“ uvádí Bobek dále. „Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu.“

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richardovi je lépe, řekl ředitel Miroslav Bobek Blesk

Fotogalerie
44 fotografií