Odstřihnout se od telefonu a internetu v dnešní době nejde. Zvlášť teď, kdy se přes internet učí děti ve škole, pracuje v zaměstnání i objednává na očkování. Přesto existují způsoby, jak výdaje na komunikaci snížit. Těchto 5 rad vám s tím pomůže!

Optimalizujte paušály

Vezměte si k ruce všechny účty od rodinných telefonů, internetu a televize a pořádně je prostudujte. Spočítejte, kolik kdo z rodiny provolá a prodatuje, a srovnejte to s nabídkou operátorů. Od nich můžete získat levnější rodinné balíčky, kde budete mít jak mobily, tak domácí internet i televizi v jednom paušálu. 

Nepřeplácejte za aplikace

Ušetřit můžete i na aplikacích. Ať už se jedná o antiviry, textové editory, programy na úpravu fotografi í nebo videí, téměř vždy můžete najít aplikaci, která dělá podobné věci jako placená varianta. A pro běžné využití i dostatečně kvalitně. Jen musíte často strpět reklamu, která se vám v aplikaci zdarma bude zobrazovat. Na počítačích a noteboocích můžete vyzkoušet i operační systém Linux, který je včetně aplikací kompletně zdarma. 

Omezte data na cestách

Používáte mobil i pro navigaci v autě nebo při chůzi? Ani kvůli tomu nepotřebujete zbytečně velké datové balíčky. Stačí, když si stáhnete navigaci, která funguje i offline, jako je HereWeGo nebo Mapy.cz, a mapy si zaktualizujete vždy jen na wifi.

Podle statistiků platí za telefonní přístroje, jejich provoz a internet průměrná domácnost zhruba 6392 Kč za rok za každého člena. To je u čtyřčlenné domácnosti přes dva tisíce za měsíc.
Autor: Profimedia

Upřednostňujte wifi

Mobilní internet je fajn, když jste často na cestách nebo v přírodě. V civilizaci je ale na obrovské spoustě míst wifi připojení zdarma a na notifikace, prohlížení webu nebo příjem e-mailů stačí i základní tarify mobilního internetu.

Datově náročné věci, jako je třeba sledování videí nebo stahování obsahu, si nechte na wifi. Nepokrývá vám celé obydlí? V odlehlých koutech domácnosti si signál můžete posílit takzvaným wifi opakovačem.

Volejte a esemeskujte přes internet

Neomezené volání a esemesky stojí velké peníze a většina lidí je nevyužije. Když máte doma kvalitní wifi, stačí, když většinu volání a SMS mezi rodinou a kamarády obstaráte přes komunikační nástroje.

Pomůže poradna Blesku

Od úterý 16. 2. najdete v deníku Blesk každý týden návody, tipy a rady, jak proplout nástrahami běžného života bez ztrát a karambolů. Zaměříme se na aktuální problémy podnikatelů, živnostníků i zaměstnanců. Odkryjeme pasti, chytáky a triky, které na vás běžně používají nepoctivci. A ještě něco navíc. Na obsahu našich témat se můžete podílet i vy.

Napište Radce Růžičkové na mail rpsn@cncenter.cz, co vás trápí a s čím potřebujete poradit. Vybrané dotazy a odpovědi od renomovaných odborníků pak najdete v úterý v rubrice RPSN. Nestarat se o vlastní peníze stojí spoustu peněz!

Jsme v luxusním postavení, kdy si svět může covidovou krizi dovolit, nikdo neumře hlady, říká ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček.