Co nás naučil loňský rok?

Kromě uvědomění si toho, že zdraví je opravdu důležité, to byla také potřeba sociálního kontaktu. Nejvíce strádali právě senioři, kteří byli jednou z nejohroženějších skupin. Jejich příbuzní za nimi z obavy o jejich zdraví radši nechodili, a oni tak strávili většinu času o samotě. To jsou právě ty chvíle, kdy by se hodilo ovládat moderní technologie, jež okolní svět opět zpřístupní. Zavolat vnučce nebo synovi přes Skype nebo FaceTime už přece nemusí být nic nedostupného.

Autor: Shutterstock

Využijte pomoc profesionálů

Tušíte, že byste vašim rodičům či prarodičům moc neporadili, jak na mobil nebo počítač? Nic si z toho nedělejte. Není to tak snadné, když už je používáte na denní bázi. Můžete ovšem využít služeb spolku Moudrá Sovička, který poskytuje digitální vzdělávání seniorům. Výuka může probíhat přímo osobně doma nebo i online, pro ty už trochu znalé. Odborníci provedou seniory základními úkony a podle individuálních potřeb můžou přizpůsobovat výuku. Služba je placená, ale radost vašich blízkých za to určitě stojí. Senioři se často kvůli technologiím cítí vyřazení ze života a tohle to může změnit. Mohou získat sebejistotu a využívat dostupných online služeb naplno. Moudrá Sovička jim případně poradí i po telefonu. Dále existuje projekt Digitální odysea Nadace Vodafone, kde si všichni mohou vyzkoušet různé učební aktivity a prohlubovat své znalosti.

Autor: Shutterstock

Kurzy pro všechny

Poraďte se s příbuznými, co by se chtěli naučit ovládat za technologii a co by na ní chtěli nejvíce dělat. Pro začátek jim můžete darovat váš starý telefon nebo počítač. Moudrá Sovička nabízí i kurzy, které připraví na míru klientům. Takže pokud vaše babička nebo dědeček chtějí hlavně telefonovat a posílat fotky s vnoučaty, tak se v kurzu zaměří přesně na tohle. Když budou mít za sebou kurz a budou vědět, komu zavolat, když na něco kliknou špatně, odpadne strach a otevře se jim nový svět. Ukažte jim, že v moderním světě jsou potřeba a mají v něm své místo.