Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brno, město dvou řek: Tipy na výlety podél Svratky i Svitavy! Zákoutí se teprve objevují

/
  • Nové rekreační terasy
    15. listopadu 2020 ● 09:22

    Brnem sice neprotéká mohutní vodní tok, ale přesto neleží největší moravské město jen tak „na suchu“. Brno protínají hned dvě řeky, Svratka a Svitava. Nábřeží těchto dvou vodních toků byla dlouho nevyužívaná, protože řeky netečou centrem Brna. Časy se ale mění, je to ideální místo na procházku.

  • 1.

    Panenská příroda zapomenuté Svitavy

    Řeka Svitava spojuje Brno od severu k jihu, ale pro většinu obyvatel města Brna bylo její nábřeží donedávna zcela neznámým prostorem. „Svitava je ještě více zapomenutá než Svratka,“ myslí si Ladislav Kotík, starosta Brna-Černovic.

    Oblast Černovic a Komárova je turisty málo zmapovaná, přitom zde vede jedna z nejzajímavějších tras po nábřeží. „Pokud máte rádi panenskou přírodu, tak doporučuji vyrazit z Komárova po levém břehu řeky Svitavy. Jsou zde zajímavosti v podobě zeleninové farmy a přímo v jejím areálu se nachází bývalý vysílač. Zde za války vysílal Český rozhlas. Je tam i původní symbol. Dále se nachází lužní les a dostanete se touto trasou až do blízkosti holáseckých rybníků,“ říká Silvie Sanža, předsedkyně spolku Brněnská nábřeží. Tato pěší trasa má délku asi šest kilometrů.

    Panenská příroda zapomenuté Svitavy
    Autor: Markéta Malá

  • 2.

    Od jezu k jatkám

    Jedna z nejzajímavějších tras po nábřeží Svitavy vede mezi Husovicemi a areálem bývalých městských jatek, který byl vybudován před více než 100 lety. „Hezká je oblast okolo jezu v Husovicích, zejména v létě se zde scházejí lidé. Zde se také rodí nový areál Zbrojovky a najdete tu i historický objekt staré sladovny. Zatím ovšem není přístupný. Když půjdete dále na jih, projdete okolo husovické vozovny trolejbusů a následuje funkcionalistická výstavba. Mně osobně se líbí anglické domky, je to zase jiný typ architektury,“ líčí Silvie Sanža.

    Tato procházková trasa okolo nábřeží Svitavy dále pokračuje směrem k ulici Křenové, kde stojí nejstarší gotická památka v Brně – Zderadův sloup. Jen o šest set metrů dál se nachází areál bývalých městských jatek, cíl této trasy o délce tří kilometrů.  

    Od jezu k jatkám
    Autor: Archiv TIC Brno

  • 3.

    Od soutoku Svratky i Svitavy

    Brněnské řeky a jejich okolí byly dlouhou dobu „Popelkami“, kterých si nikdo dlouho nevšímal. To se v posledních letech snaží změnit magistrát města Brna investicemi do úprav nábřeží, zejména Svratky. Když se vydáte od soutoku dvou řek Svratky a Svitavy u Přízřenického mostu širokou asfaltovou stezkou, dorazíte až do brněnského obchodního centra Avion.

    Trasa má délku asi dva a půl kilometru a je vhodná jak pro cyklisty, tak pro in-line bruslaře, ale i maminky s kočárky. Stezka vede po nábřeží řeky Svratky a hustě ji lemují keře a stromy. Vybudována byla před 14 lety a její stavba stála město sedm milionů korun. 

    Od soutoku Svratky i Svitavy
    Autor: Markéta Malá

  • 4.

    Nové rekreační terasy

    Za upravené okolí nábřeží řeky Svratky poblíž Holandské ulice zaplatilo město Brno téměř osm milionů korun. Stavba nových rekreačních teras u řeky kousek od Štýřického nábřeží, která začala loni v červenci, byla dokončena teprve nedávno – v červnu letošního roku.

    Brňané mohou nyní posedět na terasách, molu i betonových „čočkách“. Obyvatelé Brna si dříve této oblasti v okolí řeky Svratky moc nevážili a pohazovali zde ve velké míře odpadky. Jednou z novinek, které byly letos nainstalovány, jsou právě proto i koše. „Nové koše jsou na elektřinu. Až budou plné, tak upozorní Veřejnou zeleň města Brna, která se o odpad postará,“ řekl první náměstek primátorky Petr Hladík. 

    Nové rekreační terasy
    Autor: Archiv Město Brno

  • 5.

    Z Komína do Anthroposu

    Jedna z nejhezčích pěších vycházek okolo nábřeží Svratky začíná na zastávce Svratecká v Komíně, kam je možno se dostat tramvají linek 1 a 11. Cesta vede po pravém břehu řeky Svratky, je tedy nutné přejít lávku a směřovat do Jundrova. U zastávky Nálepkova trasa pokračuje kolem restaurace Na Piavě, kde je most. Od něj cesta vede po levém břehu Svratky a za sportovním areálem U Hrocha směřuje dále až na Kamenomlýnský most. Pak stezka pokračuje opět po pravém břehu po ulici Veslařské až k parku Anthropos, kde stojí stejnojmenný pavilon s prehistorickou expozicí. 

    Tato nenáročná asi čtyři kilometry dlouhá vycházka vede povětšinou po asfaltových cestách. Na nejmenší ratolesti je ale nutné dávat dobrý pozor, vede tu i cyklostezka.

    Z Komína do Anthroposu
    Autor: Markéta Malá

    VIDEO: Brňané dováděli u řeky Svitavy: Neckyáda a kačenkyáda i projížďky historickým vlakem.

    Video
    Video se připravuje ...

    Brňané dováděli u řeky Svitavy: Neckyáda a kačenkyáda i projížďky historickým vlakem. Markéta Malá

    Fotogalerie
    6 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy