Obraz Zátiší s růžemi, na jehož zadní straně byla nalepená společná fotografie Karla Gotta s manželkou bývalého komunistického papaláše Lubomíra Štrougala (95) a plukovníka pohraniční stráže, vysoce postaveného soudruha u StB Miloslava Soukupa. Takové dílo se nedávno dostalo do aukce s vyvolávací cenou 1000 Kč. 

Údajně měl Mistr obraz namalovat v roce 1981 a jak bylo uvedeno v popisu akce, věnovat jej posléze Soukupovi k 55. narozeninám. Vdova Ivana však jasně zpochybnila, že se jedná o dílo jejího před rokem zesnulého chotě. „Paní Ivana Gottová si není vědoma toho, že by její muž kdy takový obraz namaloval,“ sdělila v úterý Blesku Aneta Stolzová, mluvčí Slavíkovy rodiny.  „Není to jeho styl, ani podpis nesedí,“ tlumočila slova vdovy Ivany.

Aukční síň se tehdy bránila s tím, že dílo bylo zodpovědně posouzeno, ovšem teď vyšla najevo pravda - naprostý opak! Jedná se o jednoznačný podvrh, což odhalil podpis dodaný později.

„Jediné, co by k tomu paní Gottová chtěla říct, je, že je s politováním, když někdo podvodně a neuctivě zneužívá jméno Karel Gott, a proto věříme, že spravedlnosti bude učiněno zadost,“ vzkázala pro Showtime Ivana Gottová skrze mluvčí Anetu Stolzovou.

VIDEO: Gottová po covidu, bude premiéra dokumentu Karel? A smutek u Kerndlů: Rakovina je zpět

Video
Video se připravuje ...

Gottová po covidu, bude premiéra dokumentu Karel? A smutek u Kerndlů: Rakovina je zpět Bára Horáková, Lukáš Červený

„V žádném případě se nejedná o obraz od K. Gotta. Signatura byla doplněna druhotně a svým provedením ani v nejmenším neodpovídá způsobu, jak K. Gott díla podepisoval. Jedná se o amatérskou snahu přidat dílo jinému autorovi,“ uvedl pro Showtime akademický malíř a znalec Martin Martan.

„Jsou viditelné opravy provedené v levém dolním rohu obrazu. Zároveň se ukazuje, že signatura byla doplněna druhotně,“ dodal s tím, že obraz byl podroben kontrole i pod infračerveným světlem.

Majitel dané aukční síně údajně v současnosti bojuje s covidem-19, přesto si sype popel na hlavu. „S politováním musíme oznámit, že dílo Karla Gotta, které jsme uvedli do naší říjnové aukce, musíme z nabídky stáhnout. S největší pravděpodobností jsme se stali obětí podvodu, který v tuto chvíli prošetřujeme. Naše obvyklé procesy, při kterých obrazy do aukce přijímáme, bohužel neodhalily, že jde o falzum obrazu. Po posouzení akademického malíře a znalce Martina Martana jsme zjistili, že jde o padělek. Tímto se všem klientům omlouváme a případ předáváme k prošetření Policii ČR,“ uvedl majitel aukční síně Jaroslav Jakubec.

VIDEO: Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu

Video
Video se připravuje ...

Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu Karel Gott Agency

Fotogalerie
133 fotografií