O tom, že výstava  Mikuláš Medek: Nahý v trní prošla nyní změnami, informovala na webu Národní galerie. „Z výstavy, která čítá přes 150 děl, bylo staženo 11 děl od soukromého zapůjčitele, z toho jedno dílo z Kláštera sv. Anežky České, jedno z Veletržního paláce, ostatní pak z Valdštejnské jízdárny. Na stažení děl jsme se vzájemně dohodli se zapůjčitelem, a to v souladu se smlouvou,“ stojí ve strohém vyjádření.

Oním soukromým zapůjčitelem - druhým největším po Medkově rodině - je Galerie Zlatá husa, jež se o díla sběratele Železného stará. „Minulý týden mi paní Železná (Železného manželka a správkyně jeho sbírek, pozn. red.) psala, že v autorském výtisku katalogu, který obdrželi, našli jednu chybu v popisce,“ řekla pro server Aktuálně.cz, který na případ upozornil, Adéla Procházková, vnučka slavného malíře Medka, která zápůjčky děl zařizovala.

Nejdražší lákadlo

Šlo podle ní o popisku obrazu Akce I (Vajíčko), který měl být na výstavě tím nejdražším dílem a také jedním z největších lákadel - Železný ho získal loni v aukci za 57 milionů s aukční přirážkou. „Namísto ‚Galerie Zlatá husa, Praha‘ bylo uvedeno ‚Soukromá sbírka‘. I když to není chybné, nebylo to v souladu se smlouvou, kterou měla Galerie Zlatá husa uzavřenou s Národní galerií,“ vysvětlila Procházková. Podle ní měla galerie ve smlouvě uvedenou podmínku, že při nedodržení smlouvy může díla ihned žádat zpět. Železná se k celé věci odmítla vyjádřit, Blesk.cz po dotazu odkázala na výše zmíněné vyjádření Národní galerie.

Národní galerie odvezená díla během týdne nahradila jinými, které zapůjčili další soukromí sběratelé nebo instituce, rázné řešení ze strany Galerie Zlatá husa se ale s pochopením nesetkalo. „Téměř třicet let spolupracuji na výstavách moderního umění u nás i v zahraničí a s podobným jednáním jsem se zatím nesetkala," uvedla pro Aktuálně.cz kurátorka výstavy Lenka Bydžovská.

Ovlivnil ho komunismus

Malíř Mikuláš Medek byl vnukem impresionisty Antonína Slavíčka a synem generála a spisovatele Rudolfa Medka. Díky své originalitě projevu, hloubce a spiritualitě svého nevšedního díla zaujímá v českých dějinách umění poválečné doby jedno z nejpřednějších míst. V jeho dílech se odráží tísnivá atmosféra komunistického režimu. Medkův ateliér byl v té době jedním z center setkávání výtvarníků a historiků umění.

Bývalý šéf TV Nova Železný letos kandidoval za Trikolóru do Senátu na Znojemsku. Ačkoli seděl v senátorském křesle mezi lety 2002 a 2004 a poté pět let působil v Evropském parlamentu, politický comeback mu stejně jako před šesti lety nevyšel. Propadl se na poslední místo (7.) a nezískal ani tři procenta hlasů.