Ještě minulý týden pražská koalice tvrdila, že se jízdné výrazně zvýší kvůli ztrátám v příjmech z důvodu koronaviru. „Pan Scheinherr předestřel návrhy Prahy Sobě na zvýšení cen tarifů jízdného, které se má týkat takřka všech tarifů. Roční kupon by zdražil ze současných 3650 korun na asi pět a půl tisíce,“ řekla E15 Hana Marvanová (57, za STAN). Po bouřlivé kritice ale vedení města náhle obrátilo.

Jen o korunu?

Jan Čižinský (42, Praha Sobě) totiž narychlo svolal tiskovou konferenci, kde strana představila mnohem mírnější návrh. „Chceme Pražany uklidnit. Je nepřípustné, aby na ně dopadlo skokové zdražení ročního kuponu o téměř dva tisíce korun,“ tvrdí teď náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (33, Praha Sobě). Cena celoroční Lítačky se tak má zvednout o korunu za den. Za rok tedy o 365 Kč. Upravit se ale mají i ceny jednorázového jízdného. Plánuje se rovněž rozšíření slevy pro postižené.

Alexandra Udženija (ODS): Odradí lidi od MHD!

Piráti a Praha Sobě lžou Pražanům v přímém přenosu. Před volbami slibovali levnější a dostupnější MHD, teď straší obyvatele metropole zdražováním. Je to hloupý přístup, který Pražany od cestování hromadnou dopravou akorát odradí,“ komentuje záměr předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija (44) a doplňuje: „Ať radní Scheinherr odpíská nesmyslné a drahé přebarvování tramvají, ať oseká milionové výdaje na právníky, poradce a další služby.“

Patrik Nacher (ANO): Demotivace Pražanů

Zdražení na 5500 korun ročně kritizoval i Patrik Nacher (45, ANO). „Nedokážu si představit, jak chce koalice motivovat Pražany, aby nejezdili autem nebo načerno, když jim náklady na dopravu zvedne o tisíce. Pokud si namodelujeme třígenerační domácnost s dvěma rodiči, dospívajícím studujícím potomkem a seniorem, tak pokud jim všem magistrát skutečně zvýší roční jízdné na 5500 korun, ročně jim stoupnou náklady na život o více než 10 tisíc korun,“ řekl Blesku Nacher.

Tak se měnila cena ročního kuponu:

Rok:        Cena:

1993      1700

2007      4150

2008 až 2015      4750

2015 až 2020      3650

předpoklad         4015*

* Prostor pro zdražení je údajně až do výše 7200 korun.

Fotogalerie
8 fotografií