Původně se na serveru E15.cz objevila informace naznačující, že by se kupon měl zdražit jednorázově, což Scheinherr popřel. Zdražení je podle něj nicméně nutné, protože podíl tržeb z jízdného na nákladech na provoz pražské MHD každý rok klesá. Podle náměstka měl být letos kolem 19 procent, v důsledku propadu daného pandemií koronaviru možná číslo klesne až na 12 procent. Praha by tak měla zdražovat jízdné postupně, každý rok o korunu denně - tedy každý rok o celkovou částku 365,- Kč.

Navržené zdražování o korunu denně by mělo podle Scheinherra tento trend stabilizovat a zajistit, aby tržby reflektovaly růst nákladů. Klub Prahy Sobě návrh opírá o materiál, který zpracoval organizátor pražské dopravy Ropid spolu s poradenskou společností Deloitte. Právě z toho pochází částka 5 500 korun, která vyvolala minulý týden rozruch.

Připlatíme si za jízdenky i parkovné?

„Jednorázové jízdenky bychom chtěli zdražit také od ledna, ale konkrétní sazbu ještě nemáme, je to o jednání s koaličními partnery,” vysvětlil Scheinherr. Součástí navrhovaných změn v tarifu má být podle návrhu také zrušení některých slev, které podle Prahy Sobě nedávají ekonomický smysl, a naopak posílení slev pro zdravotně postižené. Celkem by podle Scheinherra měl podnik získat o 700 milionů korun ročně více.

Praha Sobě chce zdražení jízdného doplnit také zdražením parkovacích karet, výši zatím náměstek neuvedl. O možném zvyšování cen již mluvila koncepce parkování, kterou si nechal magistrát zpracovat a kterou před časem schválila rada.

Praha roční kupon na MHD v roce 2015 zlevnila z původních 4 750 korun na 3 650. Fungování pražské MHD loni vyšlo asi na 21 miliard korun, a magistrát ho dotoval částkou zhruba 17 miliard. Scheinherr upozornil, že pokud by měla být MHD financována pouze z jízdného, cestující by za roční kupon zaplatil 18 000 korun.

Není rozhodnuto

Zda ke zdražení opravdu dojde, je velká otázka. Návrh totiž nemá podporu napříč celou koalicí. V návaznosti na pondělní vyjádření zástupců Prahy Sobě se odpoledne přes svůj twitterový účet vyjádřil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) takto: „Za sebe a Piráty odmítám skokové zdražení za roční kupon MHD. Naopak chceme zlevnění měsíčního kuponu na férovou cenu, za kterou si ho bude moci pořídit každý.”

Fotogalerie
7 fotografií