Letos se konal již dvanáctý ročník, který připravil motorkářský klub TOP 5 Plus. Organizátoři předem avizovali, že jim rozhodně nejde o to, aby nějak narušovali život lidí v centru nebo dalších částech města, prostě si jen chtějí užít jízdu.

Nechceme rušit Pražany

„Záměrem je na pohodu projet půlnoční Prahou. V žádném případě nejde o žádnou, ani sebemenší iniciativu, která by měla za účel vytvářet komukoli jakýkoli diskomfort,“ vysvětlil pro Blesk.cz svůj záměr jeden z organizátorů David Sommer, známý mezi fanoušky motorek jednoduše jako Karel. Ten po akci odhadl, že se zúčastnilo zhruba 500 až 600 motorek.

Akce se svolávala přes facebook, kam se přihlásilo něco přes 500 účastníků. Ti se začali scházet asi kolem osmi hodin na parkovišti před nákupním centrem v Čestlicích. Na místě, kde obyčejně parkují rodiny, které vyrazily na nákupy, se pouštěla rocková hudba, jež tu a tam přehlušil zvuk „túrování motorů“. Sešli se tu lidé nejen z okolí Prahy a ze středních Čech, ale přijeli i fanoušci motorek z Mostecka. Motorkářský svátek si nenechali ujít ani jezdci z Lomnice v Českém ráji.

Video
Video se připravuje ...

Prague night ride 202 Czech News Center/Jan Zázvorka

Organizátoři si již předem ověřovali, zda musí mít pro takovou akci nějaká povoleni, ale dozvěděli se, že pro projížďku městem není potřeba. Jedná se jednoduše o soukromou projížďku, ke které se může připojit kdokoliv. „Letos jsme čekali do poslední chvíle, zda se nás nějak dotknou především aktuálně platná opatření proti koronaviru, ale s ohledem na očekávaný počet účastníků (jen v desítkách nebo v málo stovkách) se nás nedotýkají,“ uvedl Karel a dodal, že si přeje, aby celá akce měla hladký průběh a obyvatele centra, kteří vůči ní tradičně mají výhrady, obtěžovala co nejméně.

Pod dozorem policie

Vyrazilo se v deset hodin a celá projížďka měla jen asi hodinu, i když někteří si ji mohli o něco protáhnout. Tradičně se startuje v Čestlicích a pak se každý vydá po vlastní ose, existuje také několik doporučených tras. Ty vedou nejčastěji do Prahy po jižní spojce, následně po Rašínově nábřeží, projede se například kolem Tančícího domu. Pak se některé trasy vydají přes řeku směrem na Klárov a následně kolem Pražského hradu na Letnou, ze které se zase sjede zpět na pravý břeh. To, co všechny trasy spojuje, je „otočka“ na Václavském náměstí, odkud se jede do cíle, který je letos u bobové dráhy na Proseku.

Petr Hejma (STAN), starosta Prahy 1, kterou velká část letošní jízdy vedla, předem ujistil občany, že policisté i strážníci jsou v pohotovosti a celou akci budou pečlivě monitorovat, aby nedocházelo ke zbytečnému rušení nočního klidu, a dohlédnou na dodržování pořádku v ulicích. „Nutno říct, že i tito motorkáři, stejně jako každý jiný občan, mají právo používat silniční komunikace, a tak nelze tuto akci zakázat. Zdůrazňuji však, že jakémukoliv porušování zákona nebudeme přihlížet,“ upozornil.

Video
Video se připravuje ...

Prague night ride 2020 Czech News Center/Jan Zázvorka

Na Václavském náměstí je zvykem se zastavit, hodně jezdců si tu dalo kuřáckou pauzu a bavili se s ostatními, vše pod dohledem policistů. 

Ne všichni se však s konáním akce smířili. Hejmův předchůdce ve funkci starosty první městské části Pavel Čižinský je přesvědčený, že celá akce je protiprávní, a proto pořádal v horní části Václavského náměstí akci nazvanou Tichý protest. „Jedná se o jasné porušování právních předpisů, totiž nočního klidu. Tečka. Na tom nic nemění ani ta skutečnost, že v centru Prahy se opravdu porušuje všechno možné a že i rušení nočního klidu se tu děje skoro pořád,“ vzkázal motorkářům. . Také chtěl vyjádřit nesouhlas s tím, že podobných akcí je podle něj v centru tolik, že hluk je tam na jeho vkus v nočních hodinách příliš často. Jeho protestu se zúčastnily řádově jednotky lidí.

Fotogalerie
89 fotografií