Z širšího centra města magistrát pivní kola vykázal už letos v únoru, kdy se do ulic nainstalovaly značky, které jim zakázaly vjezd. To, že se z centra přestěhují do okolních čtvrtí, mnozí očekávali. Již v březnu se například kola objevila v Karlíně, kde způsobila i dopravní zácpy.

Místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Strana zelených) se rozhodl, že nebude čekat, až i jeho čtvrť tito nevídaní účastníci provozu zaplaví podobně, jako se to dělo Praze 1 nebo Praze 2. „Rozmohl se nám takový nešvar - pivní kola s popíjejícími turisty. Ti rozjaření turisté mi připomínají děti na takových těch malých mašinkách jezdících dokola někde na pouti,“ upozornil na facebooku.

Pivní kola na Žižkově nechceme

Do boje proti pivním kolům vytáhl poté, co se k němu dostaly snímky od místních obyvatel, které je zachytili hlavně na Žižkově. Podle místostarosty tyto atrakce, kde se často vydatně popíjí, do města rozhodně nepatří a udělá všechno pro to, aby ulice Prahy 3 nebrázdily. 

Cestou, jak se kol zbavit, je jednoduše to, aby jim byl zakázán vjezd do čtvrti, jako tomu je v okolí širšího centra města. „Požádal jsem už magistrát, aby celé území Prahy 3 zařadil do chystaného trvalého dopravního opatření - zóny se zákazem vjezdu beerbike,“ uvedl Rut.

Posílejte fotky

Dodal k tomu, že aby se domohl u soudu rozšíření zákazu i na Prahu 3, potřebuje doložit závažnost problému. A proto potřebuje co nejvíce důkazů, že pivní kola jsou pro občany Prahy 3 problém. Zatím posbíral několik snímků po sociálních sítích, a tak žádá místní, aby mu posílali další svědectví. „Málokdy vyzývám lidi, aby mi psali stížnosti, ale teď musím udělat výjimku,“ dodal místostarosta.

I městská policie už musela v Praze 3 řešit problémy spojené právě s touto atrakcí. Zatím se jedná o jeden případ v Biskupcově ulici. „Došlo k porušení dopravního značení, konkrétně zákazu vjezdu. Strážníci zde uložili pokutu ve výši 2 tisíc korun,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Doplnila, že přijali celkem 4 oznámení od místních obyvatel, která se nejspíše týkala toho samého kola. 

Fotogalerie
5 fotografií