Projekt Vazektomie bez skalpelu www.vazektomiebezskalpelu.cz má za cíl bořit tyto mýty a informovat české muže o výhodách moderní bezskalpelové metody vazektomie.  Nejzkušenější český odborník na vazektomii bez skalpelu MUDr. Lukáš Bittner, který má za sebou 1 500 zákroků, vysvětluje, pro koho a proč stojí za to vazektomii zvážit.

Vazektomie je ideální antikoncepční metoda pro muže žijící ve stabilním páru, kdy už si jsou oba partneři jisti, že žádné další děti mít nechtějí,“ vysvětluje MUDr. Lukáš Bittner. Je to váš případ? Tady je 5 důvodů, proč by pro vás tato metoda mohla být nejlepším řešením.

1. Je nejspolehlivější

Hned po celibátu je vazektomie nejspolehlivější metodou ochrany před nechtěným otěhotněním. Dokonce je lehce spolehlivější než sterilizace u ženy. Po vazektomii s provedením kontrolního spermiogramu, který odhalí případné abnormality, se riziko oplodnění limitně blíží nule.

2. Je bezpečná

Bezskalpelová vazektomie je zákrok prováděný v lokální anestezii, při kterém dojde k provázání chámovodů z dvou malých vpichů na šourku. Oproti klasické vazektomii má tato metoda výhodu v menší bolestivosti, provádí se v kratším operačním čase a i riziko případných komplikací je výrazně menší. Vazektomie je šetrnější než například tolik rozšířená ženská hormonální antikoncepce, která při dlouhodobém užívání může přinášet ženám mnohá zdravotní rizika.

3. Vyplatí se

V dlouhodobém výhledu se nejedná pouze o výhody zdravotní, ale i finanční. Vazektomie je jednorázový chirurgický zákrok, který zbaví ženu nutnosti používat hormonální antikoncepci nebo nitroděložní tělísko. Jde o jednorázovou investici v hodnotě 13 000 Kč (cena v centru Vazektomie bez skalpelu), zatímco cena užívání hormonální antikoncepce s dobou užívání narůstá a pohybuje se průměrně v nižších jednotkách tisíc za rok.

4. Nebolí

Bezskalpelová technika umožňuje provedení zákroku v lokální anestezii velmi malou rankou, která po zhojení není znatelná. V centru Vazektomie bez skalpelu dokonce ani aplikace anestetika nebolí, provádí se totiž bezjehlovou metodou, která je cítit asi jako štípnutí od komára. Následují dva malé vpichy do šourku. Po přerušení, zatavení a podvázání chámovodů na kůži šourku zůstává jen malá ranka, kterou není třeba šít. Čistý operační čas je asi 5 minut a není po něm třeba hospitalizace ani pracovní neschopnost.

5. Zlepší váš sexuální život

Vazektomie navzdory některým obavám nijak neovlivňuje hladinu mužských hormonů a s tím spojené libido, nemá vliv ani na kvalitu erekce či prožívání vyvrcholení. Objem ejakulátu se sníží o pouhých 5 %, což není znatelné. Pokud lze říci, že vazektomie ovlivní váš sexuální život, pak spíše pozitivně. Ze studií vyplývá, že muži po vazektomii mají více pohlavních styků a více si je užijí (neobávají se nechtěného oplodnění a nemusejí používat kondom, přerušovanou soulož a další metody bránící spontánnosti sexuálního styku).

Pokud máte jistotu, že už nechcete mít děti, je bezskalpelová vazektomie po všech stránkách skvělou volbou, kterou v zahraničí vyhledává stále více mužů. V Čechách ale stále ještě panují mýty, obavy a nízká informovanost o bezskalpelové metodě. Důkazem, že se není čeho bát, je to, že se můžeme pochlubit už 1500 spokojenými klienty,“ uzavírá Lukáš Bittner.