Jak jste pojala nedobrovolné týdny hereckého volna?

Vážím si času, který jsem mohla prožít tak, jak si přeji, i když samozřejmě v omezených podmínkách. Ale stejně to bylo jiné a pro mě a mou dceru určitě obohacující. Jakkoli to může znít nepatřičně, pro mě byl tento čas z devadesáti procent jen přínosem, pokud tedy pominu finanční ztrátu...

A těch deset procent? Co pro vás bylo v těchto dnech nejnáročnější?

Asi tak po měsíci mi začala chybět moje profese a určitá socializace, ale že by se to nedalo vydržet, to tedy ne. (smích)

Po čem se vám stýskalo nejvíc, ať už pracovně, či osobně?

Samozřejmě po kamarádech, natáčení, divadle, ale i po dobrém jídle a pití v restauracích a vlastně i po výletech.

Autor: archiv

Tím se dostáváme k našemu hlavnímu tématu – oblast cestování zasáhla pandemie snad ještě více než kulturu a chvíli budeme nejspíš jezdit po Čechách a hlavně po světě trochu jinak, než jsme bývali zvyklí. Budete i vy doporučení vlád našeho a cizích států přizpůsobovat svou letošní dovolenou?

Jsem smířená s tím, že asi nikam do zahraničí nepojedu. Naštěstí jsem svého cestovatelského ducha ukojila tento rok už třemi krásnými cestami před karanténou, tak nebudu tak nešťastná.

Kde jste byla?

V lednu jsem navštívila se svými úžasnými hereckými kolegyněmi Hamburk, v únoru se sestrou a přáteli překrásný historický Durham v severovýchodní Anglii a stihla jsem ještě rakouský Bad Gaistein, kde jsem rejdila na lyžích! Všechny cesty byly velmi podařené! (smích). 

Autor: archiv

Jak bude tedy vypadat vaše letošní dovolená, kam se chystáte?

Možná bych se jela podívat na prodloužený víkend někam do Alp, to by se mi moc líbilo vzhledem k tomu, že Rakousko moc neznám. Navíc hory miluji čím dál tím víc a začínám jim dávat přednost před mořem. Dosud to bylo obráceně!

Kdyby žádný virus nebyl, plány na dovolenou by asi byly úplně jiné… Už jste měla představu, kam se vydáte?

V dubnu jsem měla naplánovanou cestu do Londýna a v létě jsem se poprvé v životě chtěla podívat do Thajska. Už je, myslím, trochu ostuda, že jsem tam ve svém věku ještě nebyla. Asii vlastně skoro vůbec neznám.

Cestujete ráda i po Česku?  Někteří vaši kolegové dovolenou tráví úmyslně v zahraničí, aby se vyhnuli zájmu fanoušků…

Užívám si poznávání celé naší republiky, je toho spousta, co jsem ještě neviděla! A při takových cestách jsou setkávání se „spřízněnými“ dušemi v pohodě. Ale když si člověk přeje si od všech a všeho známého odpočinout, je v pořádku se někam „schovat“. Vzhledem k tomu, že jsem introvert, tak na vydatný odpočinek určitě preferuji klidná místa bez turistů.

Autor: archiv

Jaký styl dovolené máte nejraději? Na vlastní pěst, nebo s all inclusive? Moře, či hory? Auto, nebo letadlo? Odpočinek, nebo poznávání?

To vše záleží na míře únavy. (smích) Když jsem moc vyčerpaná, upřednostňuji dovolenou, kde se nemusím o nic starat a mám „čisté bílé peřinky“ a dokonalý servis. (smích) Pokud jsem tzv. nezbitá, baví mě experimentovat. Jak už jsem se zmínila, poslední dobou preferuji spíš hory než moře, ale ideál je samozřejmě kombinovat vodu a kopce v jednom. A vzhledem k tomu, že celý rok téměř denně jezdím autem, preferuji letadlo jako významnou úsporu času.

Na kterou svou dosavadní dovolenou nejraději vzpomínáte?

Stále dokola se mi vracejí vzpomínky z Malého Tibetu v severní Indii a také z naší výpravy do Amazonie. Paradoxně byly obě cesty velmi nekomfortní a náročné, takže si myslím, že pokud chce člověk něco krásného prožít, je možná lepší přemrštěně neplánovat. (smích)

Máte i nějakou silnou vzpomínku z dětství, přece jen tehdy vypadala dovolenková turistika o poznání jinak a také děti či puberťáci nahlížejí na trávení volného času s rodiči jinak než dospělí – nevzpomínáte si na nějaký silný nebo i vtipný zážitek?

V patnácti letech jsem zarebelovala (bylo to těsně po revoluci, do té doby bylo nemožné cestovat) a vydupala jsem si u rodičů poznávací zájezd do Holandska. Toužila jsem se osobně podívat na Rembrandtův dům v Amsterodamu. Účastníkům zájezdu jsem samozřejmě utekla a celý den se po městě protloukala sama. Byl to pro mě nesmírně silný zážitek a zpětně si také uvědomuji, že to bylo vlastně i dost nebezpečné vyhýbat se dealerům a pozorovat holky ve výlohách, když jsem byla děvče v rozpuku. (smích)

Autor: archiv

Každý máme nějaké cíle i sny, a to i cestovatelské. Jaký je ten váš?

V současné chvíli mě nejvíc zajímá Izrael a pak najít někde ten krásný kousek přírody, kde bych mohla lézt po horách i plavat… To by byl další splněný sen.

My se tu bavíme o dovolené, ale letošní léto pro herce možná bude vypadat jinak, než bývá zvykem. Čekají vás tradiční divadelní prázdniny, nebo se vrátíte na jeviště či před kamery dříve? Případně do jakých projektů, ať už starších, či nových?

Kvůli karanténě se bude natáčet Ordinace v růžové zahradě celé léto, ale to mi vůbec nevadí, užila jsem si teď parádního volna dost.

Autor: archiv