Tančící dům, novodobá ikona metropole od architektů Vlada Miluniće (79) a Franka Gehryho (91), letos slaví symbolické 30. výročí od první myšlenky bývalého prezidenta Václava Havla (†75) postavit na nároží Jiráskova náměstí kulturní dům. Veřejnost jej má možnost až do konce léta oslavit návštěvou dosud neviděného technického zázemí a dalších jindy nepřístupných míst včetně nové vyhlídky a vnitrobloku.

„Prohlídka má celkem osm částí a začíná ve druhém podzemním podlaží, kde je strojovny, a končí na střeše. Lidé smějí nahlédnout i do hotelových pokojů a užít si neobvyklý výhled na Pražský hrad z nové terasy nebo se pohledem do vnitrobloku podívat na byt, kde Havel roky žil,“ popsal Blesku ředitel galerie Tančící dům Robert Vůjtek.  

Hvězdný pár na nábřeží  

Překvapivě turisté daleko více znají budovu pod názvem „Ginger and Fred“. Tohle pojmenování získala díky svým věžím, připomínajícím postavy Ginger Rogersové (†83) a Freda Astaira (†88), fenomenálních amerických tanečníků. Ti se spolu poprvé objevili ve filmu Letíme do Ria (1933). Tančící dům vyrostl v proluce vzniklé po leteckém náletu na Prahu v roce 1945, kdy bomba zničila novobarokní dům na rohu Jiráskova náměstí a Rašínova nábřeží. Otevřen byl v roce 1996 a ihned získal prestižní ocenění amerického časopisu Time v kategorii design roku.  

Co, kde, kdy, za kolik...  

Zázemí a nové prostory Tančícího domu

Kde: Jiráskovo náměstí 6, Praha 3

Kdy: 9. 6. až 31. 8. 2020, denně 10 až 18 hodin.

Za kolik: 190 Kč dospělí, 110 Kč studenti a senioři.  

Vstupné do zázemí je zahrnuto v ceně vstupného na výstavu Bořka Šípka (†66), jíž galerie prodlužuje do 27. září 2020 a je otevřena denně od 9 do 19 hodin.