Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Plán na letní cestování Čechů: V červenci do Alp či Tater, v srpnu k moři do Řecka?

Aktualizováno -
3. května 2020
13:34
Autor: ČTK, simao - 
3. května 2020
09:15

Hranice Česka se sousedními státy by se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) měly plně otevřít od července. Nejdále je jednání se Slováky a Rakušany, nejkomplikovanější bude asi jednání s Polskem, uvedl dnes ministr na svém blogu. Petříček by chtěl o prvním měsíci letních prázdnin umožnit Čechům cestovat do Bulharska, Maďarska či pobaltských zemí, od srpna pak do Chorvatska, Řecka, Slovinska nebo na Maltu.

„Od července bych rád, aby se zcela otevřely hranice do čtyř sousedních zemí - Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. Budu upřímný, když řeknu, že nejdále jsme v jednání s Rakušany a Slováky. Nejsložitější bude zřejmě jednání s Polskem,“ napsal Petříček na blogu. Cesty do Německa budou záviset podle ministra na tom, jak se v této zemi bude epidemie koronaviru vyvíjet.

Možnost vyjet do Bulharska či Maďarska zdůvodnil ministr tím, že tyto země šíření nemoci covid-19 zatím zvládly podobně dobře jako Česko.

„Chtěl bych proto otevřít možnost cestování také do Bulharska, Maďarska či Pobaltí. Věřím zkrátka, že od července bychom se mohli začít vracet k normálnímu fungování nejen schengenského prostoru,“ uvedl Petříček. „Pokud se situace bude vyvíjet dobře, může to jít i rychleji,“ dodal.

V srpnu by Češi podle Petříčka mohli vycestovat nejen do Chorvatska, Slovinska a Řecka, ale také do mimoevropských vzdálenějších destinací. Cestování mimo Evropu bude záležet i na obnově mezinárodních letů, podotkl ministr.

Video  Tady to bude děti bavit! Které hrady a zámky musíte navštívit?  - Redakce Maminky.cz / Adam Balažovič
Video se připravuje ...

V případě epidemií nejpostiženějších států, jako jsou Itálie, Španělsko, Francie, USA, ale také Benelux, je podle Petříčka ještě předčasné mluvit o tom, kdy do nich bude možné cestovat.

„Od srpna by pak mohla následovat další vlna volného cestování, a to nejen do často poptávaného Chorvatska, ale také třeba do - českými turisty oblíbeného - Řecka, Slovinska nebo na Maltu. V této etapě uvolňování bych také rád – a znovu opakuji, že to bude záležet jak na šíření nemoci, tak na domluvě s dalšími státy – uvolnil pravidla třeba pro Kanadu, Austrálii, Japonsko apod. Cesty mimo Evropu budou samozřejmě záležet na obnově mezinárodních letů. Jedna méně radostná zpráva: V případě nejpostiženějších států, jako jsou Itálie, Španělsko, Francie, USA, ale také třeba Benelux, je ještě předčasné mluvit o tom, kdy do nich bude možné cestovat,“ napsal k novému plánu ministr.

Vojtěch: Je to jen názor ministra Petříčka

Cestování do zahraničí bylo, stejně jako obecně volný pohyb osob, kvůli epidemii koronaviru až na výjimky zakázáno v půli března, podobně jako v ostatních evropských zemích.

S platností od 24. dubna vláda své opatření zrušila. Češi se ale musí při návratu prokázat negativním testem na koronavirus. Kontroly na hranicích potrvají zatím do 14. května. Nemožnost opustit republiku vyvolávala kritiku, skupina senátorů se ho chystala napadnout u Ústavního soudu. Podle nich takové opatření odporovalo základním ústavním právům.

„Já si myslím, že je to zatím názor pana ministra Petříčka,“ uvedl v Partii na FTV Prima v neděli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Já myslím, že to teď nikdo nedokáže stoprocentně říci, bude záležet na epidemiologické situaci v těch daných zemích,“ poznamenal k těmto predikcím.

„Samozřejmě pokud jde o nějaké méně rizikové země - hovoří se o Řecku, Chorvatsku - tak tam si myslím, že je to možné vyjednat. Stejně jak os našimi okolními sousedy. Ono je to vlastně už tak, že jsou už dnes hranice otevřeny, ale ten problém není na naší straně, lidé mohou cestovat, ale problém je, aby ty země přijaly na své území cizince. Řada zemí má uzavřený přístup pro cizince,“ dodal.

Babiš: Připravujeme vouchery na dovolené v tuzemsku

Andrej Babiš (ANO) komentoval možné dovolené v zahraničí a třeba i koridor k Jadranu opatrně.

„Je potřeba říct, že dnes naši lidi mohou cestovat, my jim nebráníme. Akorát se jako turista nedostanete ani na Slovensko, ani do Polska, ani do Rakouska. Musíte mít negativní test na koronavir, ale hotely ještě nejsou otevřené. Podle posledních vyjádření jednotlivých premiérů mám pocit, že se asi strhne boj o turisty. Slyšel jsem, že Sicílie vybízí, že zaplatí půlku letenky. V tomhle směru nikomu nebráníme. Ale v tuhle chvíli to není naše priorita. Musí to být priorita těch států, které lákají naše turisty. Naše priorita je Česká republika, tuzemský trh. Chceme připravit vouchery na dovolené v tuzemsku,“ řekl premiér webu CNN Prima News.

Babiš odmítá, že by vláda lidem výslovně vzkazovala, ať letos nejezdí na dovolenou do zahraničí a zůstanou doma. „My nechceme nikoho omezovat a někomu něco nařizovat. Naši turisté utratí v zahraničí 70 miliard, tak by bylo skvělé, aby to utratili tady,“ říká premiér a dodává: „Naše země a příroda je úžasná, tak proč k tomu tak nepřistoupit. Plno našich lidí jezdí do hor do Rakouska, ale můžou dovolenou trávit i u nás v přírodě. Bylo by fajn, aby lidi měli jistotu a pocit, že je budoucnost oukej. A budoucnost je oukej, my se snažíme všechny podporovat, jak to jde.“

Video  Šéf CzechTourismu: Většina Čechů letos s dovolenou váhá nebo ji nechce, poukazy je nalákají.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andorea ( 3. května 2020 14:19 )

A co takhle zůstat aspoň jeden rok sedět doma na pvdeli?

havran2 ( 3. května 2020 13:10 )

Co by Petříček neudělal pro svou kariéru! ! !

Pepa Re ( 3. května 2020 10:41 )

TTo čecháčci nevydrží jeden rok bez dovolený a radši zabijou svy rodiče?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa