Hotové drama se odehrálo v úterý před devátou večer nad Letištěm Václava Havla v Praze. Do vzdušného prostoru letiště se dostalo malé sportovní letadlo s rakouskou registrací, aniž by mělo povolení. Navíc hodlalo přistát na dráze 06, která je teď pro provoz uzavřená! „Řídící letového provozu se pilota snažili opakovaně informovat a komunikovat s ním na všech možných frekvencích, ale bez úspěchu. Dávali mu červeným světlometem znamení, aby na dráhu nepřistával, protože není v provozu,“ popsal pro Blesk.cz mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma.

Na signály ale pilot vůbec nereagoval a nakonec na zavřené dráze přistál – naštěstí nezranil sebe ani nepoškodil letadlo či letiště. „Následně byl odtažen, přijelo pro něj vozidlo ‚follow me‘ a celá záležitost bude předána úřadu pro zjišťování příčin letových nehod k dalšímu šetření,“ dodal Klíma. Incident potvrdil i mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň. „Dráha je po celý tento týden v pravidelné údržbě, je tedy neaktivní,“ uvedl.

Incidentem se zabývá ve spolupráci s ŘLP, letištěm a úřadem také policie. „Prošetřuje se, zda nedošlo k protiprávnímu jednání,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová.

Fotogalerie
10 fotografií