Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Letiště Praha chystá obří propouštění! Bez práce kvůli koronavirové krizi skončí až 450 lidí

Autor: ČTK, jim - 
23. dubna 2020
18:13

Na Letiště Václava Havla tvrdě dopadla krize způsobená přísnými opatřeními kvůli koronaviru. Od května by mělo Letiště Praha začít propouštět a o práci by mělo přijít až 450 zaměstnanců. Důvodem je současné omezení provozu, protože většina linek je zrušena. Informoval o tom dnes server Zdopravy.cz. Letiště zaměstnává kolem 2900 lidí.

Na všech letištích v Česku to vypadá jako v městečkách duchů. Nejhorší situace je ale pravděpodobně v Praze, kde je také největší letiště v zemi. „I přes veškeré snahy a úsilí je Letiště Praha bohužel nuceno přistoupit k redukci některých pracovních míst. Bezprostředním důvodem redukce počtu zaměstnanců jsou drtivé dopady na leteckou dopravu způsobené šířením nemoci covid-19,“ řekl serveru mluvčí letiště Roman Pacvoň. Podle něj začne propouštění od konce května a pokračovat bude v následujících přibližně třech měsících.

V loňském roce letiště odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících. Kvůli krizi se však dá očekávat, že se letos k tomuto číslu letiště nepřiblíží, přičemž pokles bude znatelný i po krizi. Podle prognóz odbaví letiště v příštím roce kolem deseti milionů pasažérů a k loňským statistikám se letiště znovu dostane až za tři roky.

Rozšiřovat se bude

V současnosti má letiště pouze dvě pravidelné osobní linky, a to do Minsku a Sofie. V březnu odbavilo 434 719 cestujících, což představuje meziroční pokles o 64,7 procenta. V dubnu bude pokles ještě výraznější.

I přes aktuální situaci ovšem letiště nadále plánuje rozvojové projekty, které by postupně měly navýšit jeho kapacitu. Nyní je kolem 18 milionů odbavených cestujících za rok. Mezi největší připravované stavby patří rozšíření druhého terminálu a stavba nové paralelní dráhy.

Citronel ( 23. dubna 2020 19:01 )

Já byl teď na chvíli zaměstnán v jednom lázeňském domě,no co tam bylo kanceláří a v každé jeden až dva flákači.Ještě bych bral nějaký velký podnik,ale toto.To letiště bude asi podobné,vyhážou 450 lidí a na provozu to nebude vůbec znát.

istyl ( 23. dubna 2020 18:59 )

Nepreju to nikomu, ale te pani z checkpointu do NY to patri!!! Ma to i s uroky...at mlyny melou dal!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa