Měli by se obyvatelé severních Čech obávat nedostatku pitné vody?

I v období přetrvávajícího sucha má tento region několikaleté zásoby vody a není třeba se obávat žádných výpadků. Povrchové nádrže Krušných a Jizerských hor jsou ve velmi dobré kondici a správci vodních toků je dokážou naplňovat a udržovat na hladinách garantujících dostatečné množství pro vodárenské odběry. U velkých podzemních zdrojů na Litoměřicku a Liberecku je samozřejmě znát dlouhodobý deficit srážek, ale stále poskytují dostatek vody pro plynulé zásobování.

Mario Böhme, mluvčí Severočeské vodárenské společnosti
Autor: Severočeská vodárenská společnost

A když přece jen někde zásobování vázne?

Méně příznivá situace v souvislosti s dlouhodobým nedostatkem srážek se může projevovat pouze u menších lokálních zdrojů, zejména u těch mělkých, které jsou velmi náchylné na delší období bez srážek. Zde řešíme situaci operativním doplňováním vody do vodojemů cisternovým rozvozem, a tak dokážeme zajistit dodávku vody bez nutnosti omezení spotřeby. 

Další naší výhodou je propojení našich vodárenských systémů umožňující využívat zastupitelnosti hlavních zdrojů – oblast, kde je menší kapacita zdrojů tak může být „přepojena“ na zdroj, který je vzdálený třeba i desítky kilometrů.

.
Autor:  Severočeská vodárenská společnost

Hodně se teď mluví o opatřeních, která by měla dlouhodobě pomoci situaci s vodou v naší zemi. Jak je hodnotíte?

I přes tyto v současné době pozitivní zprávy z oblasti zásobování pitnou vodou na severu Čech podporujeme záměry a aktivity zabývající se zadržováním vody v krajině, hospodařením s vodou a jinou ochranou vodních zdrojů. Jako vodárenská skupina zabezpečující zásobování pitnou vodou pro více než desetinu republiky si dobře uvědomujeme, že je potřeba zajistit dostatek vody nejen pro naši, ale hlavně pro budoucí generace.