V Izraeli kvůli celosvětové pandemii koronaviru platí přísná opatření, v těchto dnech obyvatelé třeba nesmějí opustit své bydliště na vzdálenost větší než sto metrů. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto už přede dvěma týdny poslalo výzvu k doporučené evakuaci rodinných příslušníků diplomatů.

„Původně jsem to odmítla, protože jsem netušila, jakých pandemie dosáhne rozměrů. Situace se ale změnila. Evropská unie zvažuje roční karanténu pro seniory, hranice se jen tak neotevřou a já mám v Praze maminku, které bude v květnu 96 let. Moje místo je teď v Čechách. Vezmu si ji k sobě a zůstanu s ní, dokud mě bude potřebovat,“ řekla exkluzivně Blesku Žilková.

Je tak připravena i na situaci, kdy se s manželem Martinem Stropnickým třeba rok neuvidí. „Je to samozřejmě možné, ale starší mají přednost. Bratr Štěpán je v Panamě, která také zavřela hranice, a o maminku se v Praze zatím stará moje sedmdesátiletá sestra a další členové rodiny. Nemůžu je v tom ale nechat. Maminka žije v domově s pečovatelskou službou, který je v karanténě, nikdo za ní nesmí, tak jí chodí každý den někdo mávat z chodníku do okna. A posílají jí kastrůlky s jídlem, protože třeba o víkendech se tam nevaří. Už je takhle odříznutá několik týdnů a bojím se, že jí docházejí síly,“ svěřila se Veronika. 

Maminku si po návratu, kdy stráví 14 dní v povinné karanténě, herečka vezme k sobě domů a uzavře se s ní do dobrovolné izolace. „Potřebuje, aby s ní někdo byl. Nikdo jiný si ji vzít nemůže, protože mají nebo čekají děti, a maminka by byla ohrožena nákazou. Takže jsem si sama zvolila, že půjdu do domácího vězení za ní,“ dodává Žilková, jež teď musí vyřešit řadu komplikací, které s sebou její evakuace z Izraele nese.

Předně to bude cesta. „Do Evropy nic nelétá, i vybrané spoje se průběžně ruší, takže nevím přesně, kdy a jak přiletím. Letenka, kterou mám teď na příští týden, je poskládaná tak, že cesta do Čech mi potrvá tři dny,“ lamentuje paní Veronika, která ani nemá jistotu, kam složí hlavu. „Je to složité, protože v domě máme nájemníky a syn Honza, který žije v jedné malé části, čeká s partnerkou dítě. Takže věci řeším za pochodu,“ uzavírá odhodlaná herečka.

VIDEO: Veronika Žilková přiznala: Svatba syna v ohrožení a pláč po hovoru s vnoučaty!

Video
Video se připravuje ...

Veronika Žilková přiznala: Svatba syna v ohrožení a pláč po hovoru s vnoučaty! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
60 fotografií