Vždycky ráda vzpomínala na divadlo Semafor, kde začala v roce 1960 její kariéra. „Měla jsem obrovské štěstí, že jsem mohla zpívat písničky Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Dali mi ale nejen písničky, ale například taky roli Vanilky v opera buffa Dobře placená procházka. Tu napsali tito vzácní pánové pro mě,“ řekla Eva při příležitosti svých sedmdesátin Blesku. Zmínila i roli ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, kde se ale trochu zlobila, že neměla žádný mluvený text. „Duetem Dotýkat se hvězd s Karlem Gottem si mě ale pánové udobřili,“ dodávala smírně.

Ze Semaforu odešla na sólovou dráhu a v 70. a 80. letech kralovala žebříčkům popularity. Nohy jí podrazila dvě manželství, protože jak hudebník Milan Pilar, tak zpěvák Jaromír Mayer opustili nelegálně republiku.

VIDEO: Eva Pilarová o okupaci 1968: Měla jsem romantické představy!

Video
Video se připravuje ...

Eva Pilarová o okupaci 1968: Měla jsem romantické představy! David Turek, Aleš Brunclík

Stín a represe dopadly i na ni. „Mnoho let jsem byla takzvaně nevýjezdná směrem na Západ. A přitom jsem nesmírně toužila podívat se do USA, hlavně do New Yorku, do Kalifornie, na Havaj, do Kanady, Austrálie nebo třeba do Singapuru,“ říkala zasněně. Hodně si toho naštěstí splnila s třetím manželem, bývalým tanečníkem Janem Kolomazníkem, který s ní zůstal oddaně až do posledních chvil.

Prvního Zlatého slavíka dostala v roce 1964, další v letech 1967 a 1971, dodatečného dostala ještě po revoluci za rok 1962, kdy byla první ženou ankety, v níž se nerozlišovaly kategorie mužů a žen. V roce 1993 obdržela Pilarová od vydavatelství Supraphon platinovou desku za 1,4 milionu prodaných nosičů a její pěvecké mistrovství v roce 2009 ocenil medailí Za zásluhy prezident Václav Klaus.

VIDEO: Pilarová naposledy v Blesku: Se Slováčkem o emigraci s Gottem

Video
Video se připravuje ...

Pilarová naposledy v Blesku: Se Slováčkem o emigraci s Gottem Petr Macek, David Turek

VIDEO: Pilarová: Proč mi každý připomíná věk? Mně je to fuk!

Video
Video se připravuje ...

Pilarová: Proč mi každý připomíná věk? Mně je to fuk! Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
72 fotografií