Pobyt v nemocnici i rozbité lyže

Jezdíte rádi s celou rodinou lyžovat? Jedním z nejčastějších případů jsou právě úrazy na horách.  Pokud se navíc nehoda stane za našimi hranicemi, cena za léčebné výlohy a následnou péči může velice snadno vyšplhat do milionů. Je to zbytečné, když si pojištění odpovědnosti můžete sjednat v rámci cestovního pojištění (na to také nezapomínejte!) nebo v rámci pojištění odpovědnosti v běžném životě, které platí u některých pojišťoven automaticky po celé Evropě. Své o tom ví i Petr (42), který je otcem patnáctiletého Davida.

David je v pubertě a podle toho se také na dovolené se svými rodiči v italských Alpách choval. Při lyžování na sjezdovce nezvládnul na rychlém sněhu dobrzdit před restaurací a narazil do několika odložených lyží. Naštěstí se nikomu z přítomných nic vážného nestalo, značně však poškodil lyžařské vybavení jiného lyžaře z Německa. Ten samozřejmě, jak je v Německu zvykem, žádal vzniklou škodu uhradit. Ta se nakonec po vyúčtování pojišťovnou vyšplhala až do několika desítek tisíc korun. Kdyby nebyla Davida rodina připojištěna, vše by musela bohužel uhradit z vlastní kapsy.

Jan Marek z Generali České pojišťovny k tomu dodává: „ Pojištění se vztahuje na škody, které někomu jinému způsobíte během svého pobytu.  Pojišťovna v takovém případě vyplatí  pojistné plnění na úhradu škody nebo nemajetkovou újmu způsobenou ublížením na zdraví nebo usmrcením, dále pak škody na hmotné movité nebo nemovité věci a rovněž následnou finanční škodu a nákladů na právní zastoupení. Pojištění odpovědnosti by zkrátka měla být automatickou součástí každého cestovního pojištění, když míříte za zimní radovánkami.“ 

 

Co pojištění nejčastěji pokrývá:

  • poškození movité věci (v hotelu, obchodě)
  • srážka lyžařů či snowboardistů
  • škody způsobené dítětem