Tento ovocný lehce nahořklý kořeněný likér v nás vyvolává pozitivní sluncem zalitou náladu a neodmyslitelně patří k létu a Itálii, kde roku 1919 ve městě Padova nedaleko Benátek vznikl. Skvěle se hodí jako aperitiv pro slavnostní chvíle s přáteli či rodinou.

Výroba aperolu a dodnes střežená receptura jsou originálem, ve vodě s alkoholem a cukrem se louhují aromatické byliny a kořínky, výtažek ze sladkých i hořkých pomerančů, rebarbory a hořce.

Samotný Aperol se doporučuje podávat chlazený a se sodovkou, ale známější je varianta letního osvěžujícího bublinkového nápoje ve vysoké sklenici, kde je základní ingrediencí a spolu s ledovou tříšťí, sodovkou a vínem Prosecco tak vzniká unikát zvaný Aperol Spritz. Tento koktejl se začal míchat v padesátých letech 20. století jako italská místní tradice, ale s postupem času se stal celosvětovým hitem.