Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš ve střetu zájmů? Český překlad auditu k dotacím pro Agrofert zamířil k Dostálové

Autor: ČTK - 
5. února 2020
17:31

Andrej Babiš (ANO) nadále odmítá, že by byl ve střetu zájmů. Poukazovat na to mají audity Evropské komise kvůli dotacím pro holding Agrofert, který premiér převedl dle lex Babiš do svěřenského fondu. ČR se přitom chystá kvůli pozastavení dotací Agrofertu zažalovat právě Evropskou komisi. Posvětila to jednomyslně česká vláda, navrhl to ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Babiš se jednání neúčastnil, opozice krok kritizuje.

Evropská komise dnes předala stálému zastoupení ČR při Evropské unii český překlad auditu týkajícího se dotací ze strukturálních fondů pro Agrofert. ČTK to sdělil mluvčí zastoupení Petr Janoušek. Originál textu, podle něhož je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, dorazil do Česka již na konci listopadu.

„Českou verzi jsme dostali dnes odpoledne, do večera by měla dorazit na ministerstvo pro místní rozvoj,“ řekl Janoušek. Ministerstvo bude poté mít dva měsíce na reakci.

Zpráva auditorů konstatovala, že Babiš má přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert.

Zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu zároveň podle auditorů ovlivnil nestrannost Babišova rozhodování, protože z titulu svých politických funkcí rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů. Česko by podle zprávy mělo na dotacích přijít o několik stovek milionů korun.

Babiš se však hájí, že v žádném střetu zájmů není a postupoval podle platných českých zákonů – především tzv. lex Babiš, tedy zákona o střetu zájmů. Ve studiu Blesku loni opakoval, že Česko žádné dotace vracet nebude.  

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Po dvouměsíční lhůtě, kterou bude mít Česko na reakci od převzetí českého překladu anglické verze auditu, rozhodne Brusel o dalším postupu v závislosti na odpovědi Prahy.

Komise může pozvat zástupce českých úřadů na slyšení, případně zahájit smírčí řízení. Obě strany se poté mohou další měsíce dohadovat o částce, která by měla být vrácena do unijních fondů.

EK v současnosti dokončuje i druhý audit, který se týká přímých zemědělských financí pro holding Agrofert. Hotov by měl být během února. Podle zástupců českých úřadů, kteří minulý týden jednali v Bruselu, nelze z materiálů předložených komisí střet zájmů jednoznačně vyvodit.

Česká žaloba na Evropskou komisi

Vláda zároveň řeší žalobu právě na Evropskou komisi – podat jí chce u Soudního dvora EU právě kvůli pozastavení dotačních plateb pro Agrofert Holding.

Žalobu schválila v pondělí jednomyslně – na návrh nikoli Babiše, ale ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Jde o platby týkající se Programu rozvoje venkova ve výši téměř 247 000 eur (6,3 milionu korun) pozastavené kvůli právě možnému střetu zájmů premiéra.

Opozice krok kritizuje, vláda podle ní nehájí zájmy ČR, ale bojuje za Babiše a jeho bývalou firmu Agrofert. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mj. uvedla, že předmětem žaloby je výklad českých zákonů o střetu zájmů.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že občané jsou rukojmími Babišova střetu zájmů a změnit to mohou jen volby. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše kabinet plán schválil v tichosti, protože si je vědom, jak nesmyslný je. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že by se od kroku vlády měla distancovat Sněmovna.

karambol ( 6. února 2020 17:06 )

xiioma!! tam byli zrovna taková hovada jako ty ten v brýlích s čepicí s transparetem je udavač,byl pomocník VB,udával v uličním výboru a ne jen on tam byli lidé nasazený aktivisty,milionem chca­nek,o­pozi­cí,něk­teří byli tou pakáži placeny a nasa­zený­.Humus­,špí­na!!

xiioma ( 6. února 2020 15:16 )

Včera ve Zlíně Babiše vypískali : „Baťa by tě hnal! Hanba!“
„Bureši, Zlín si nekoupíš!“, „Stop Babišovi“, „Díky podpoře z Hradu vládnu, lžu a kradu!“ „Všetci kradnú, iba ja čerpám“ či „Dnes, Bureši, díky tobě obrací se Baťa v hrobě”.

karambol ( 6. února 2020 10:55 )

jeli­ta,soc­ky,ne­táhla banda pitomcu závistivcu stále špiní nejlepšího Babiše. Nikde neřeší dotace protože je berou v eu a je to v pořádku jen neše pakáž fetákuku,udavaču kmotru opozice politického dobytka stále práska!!

marmat ( 6. února 2020 00:06 )

PODÚROVEŇ tolerovaná redakcí

marmat ( 6. února 2020 00:05 )

Jen "některé stálice"...jinak klony zdenkka, MCH???? PODŮROVEŇ totožná
tomik007, Adray, Belphe­gor,ab­vydra­,zas­chla_s­permi­e:,o­xyx,77­fugas,
Je to parta bez inven­ce..­...za­place­ná??? Ale to by musel být skromný sponzor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa