Jeden se nachází v Roháčově ulici, která Žižkov protíná souběžně s Koněvovou, druhý se nachází v Krásově ulici, nedaleko stadionu Viktorie Žižkov. Dohromady oba domy nabízí 204 bytů, 142 z nich se nachází v Roháčově, zbytek v Krásově. „Jedná se jak o garsoniéry, tak o byty pro manželské páry,“ zpravují Radniční noviny Prahy 3.

Nárok na pobyt zde mají všichni senioři či zdravotně handicapovaní, kteří mají místo trvalého pobytu v Praze 3. „Žadatelé by současně měli být dlouhodobými uživateli terénní pečovatelské služby, a také příjemci přídavku na péči, nebo mají alespoň podánu žádost o příspěvek,“ stojí ve tištěném zpravodaji žižkovské radnice.

Na koho se obrátit?

Žádosti o přidělení těchto bytů vyřizuje Odbor sociálních věcí Prahy 3, kam lze posílat písemné žádosti. Nachází se v budově ÚMČ Prahy 3 v Seifertově 51, kde se lze o možnostech ubytování seniorů či zdravotně znevýhodněných obyvatel dozvědět více, a to i skrze telefonickou linku 222 116 451 či prostřednictvím e-mailu zdenkah@praha3.cz.

O přidělení bytu následně rozhodují radní městské části, kteří mají k dispozici stanovisko Komise pro sociální politiku a zdravotnictví. Ta včetně stěžejních podmínek zohledňuje věk, stávající bytové podmínky a sociální zázemí žadatele, tak také i vztahy příbuzných či jiných blízkých osob k žadateli s ohledem na zajištění péče. Nájemní smlouva je uzavřena na neurčito, nájemné je obdobné, jako v běžných obecních bytech.