První lednovou středu představila galerie Hollar novou výstavu, která skýtá díla hned několika velkolepých českých grafických tvůrců, jež v roce 2020 slaví jubileum. K vidění je tak kolektivní výstava více než dvaceti umělců, již jsou aktivní i po padesátce.

Tvořím každý víkend. Nedokázala bych si bez toho představit svůj život," zmínila při vernisáži umělkyně Alena Antonová, jejíž čtyři obrazy spatříte na aktuální výstavě. Mezi další významné grafiky Hollaru se dostala v roce 91. Umění se přitom věnuje od svého mládí. Letos Antonová oslaví úctyhodných devadesát let.

Na výstavě je k vidění několik desítek obrazů nejrůznějších formátů grafik, převážně s přírodními motivy. Nechybí ale ani abstrakce, architektura a rozličná technická zpracování, od rytin až po lept. „Je možné pozorovat, jak se grafika měnila v průběhu století. Každý z autorů přistupoval ke grafice zcela jinak," představila výstavu kurátorka Petra Uhlířová.

Nejlepší grafici z Česka

Sdružení českých umělců grafiků Hollar založilo vedení T. F. Šimona v roce 1917, aby zaštítili ty nejlepší místní grafiky. Jméno sdružení zvolilo po proslulém malíři a grafikovi Václavu Hollarovi. Dnes má přes 150 členů, které pravidelně představuje na kolektivních i jednotlivých výstavách. Mezi jeho členy patřil například František Kupka, Max Švabinský i Emil Fila.

Václav Hollar

Václav Hollar se narodil 13. července 1607 do významné pražské šlechtické rodiny. Během života se stal předním evropským barokním rytcem a působil i ve Frankfurtu nad Mohanem, Antverpách či v Londýně, kde také v roce 1677 zemřel. Kromě 3000 osobitých leptů či rytin, jimiž vstoupil do dějin umění, vytvořil také 400 kreseb, z nichž historici cení především krajinomalby, jako je například Velký pohled na Prahu ze svahu Petřína. 

Výstava potrvá až do neděle 2. února. Na komentovanou prohlídku se můžete vypravit 22. leldna 2020 od 17 hodin. Informace k aktuální výstavě objevíte tady.

Fotogalerie
21 fotografií