Asi u poloviny žen mezi 55. a 65. rokem věku se rozvine hypertenze – onemocnění spojené s vysokým krevním tlakem. Přitom právě hypertenze je největším rizikem pro vznik většiny srdečních a cévních onemocnění, jako jsou mozková příhoda, infarkt nebo srdeční selhání. Neléčený tlak může vést až k úmrtí na tato onemocnění.

Proč se v přechodu zvyšuje tlak?

Dochází k poklesu estrogenu

„Estrogen (ženský pohlavní hormon) chránil cévní stěnu, zpomaloval ukládání cholesterolu a rozvoj aterosklerózy. Tím ženám výrazně snižoval riziko infarktu či mozkové příhody,“ vypočítává MUDr. Petra Vysočanová z Interní kardiologické kliniky FN Brno.

Vliv stárnutí

U většiny žen se menopauza začíná projevovat až kolem 52. roku. Stárnutím se zpomaluje metabolismus, tuhnou cévy a ženy jsou také často méně fyzicky aktivní a tloustnou. To vše cévám a krevnímu tlaku škodí.

Hospodaření se solí

V období menopauzy se zhoršuje vylučování soli, které souvisí se zadržováním vody a otoky a je dalším faktorem vedoucím ke zvýšení krevního tlaku. 

Co můžete udělat sama

Krevní tlak by si žena měla v tomto období měřit pravidelně, buď u lékaře, nebo doma kvalitním validovaným přístrojem určeným k domácímu použití. Jestliže jsou hodnoty tlaku vyšší a ke zlepšení nestačí změny životního stylu, je potřeba navštívit lékaře.

Optimální krevní tlak pro většinu dospělých je nižší než 140/90 mmHg, ideálně kolem 130/80 mmHg.

Důležitá je pravidelná fyzická aktivita – ideální je chůze aspoň 30 minut, nejlépe 5x týdně.

● Je potřeba hlídat si optimální stravování a váhu.

● Vhodné je omezit množství soli a nezdravých tuků.

● Samozřejmě nekouřit! 

VIDEO: O 10 let mladší: Dvojčata vypadají jako matka s dcerou. Chtějí být zase nerozeznatelné!

Video
Video se připravuje ...

O 10 let mladší: Dvojčata vypadají jako matka s dcerou. Chtějí být zase nerozeznatelné!