Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do léku po menopauze proniklo něco cizího. Musí z lékáren, nemáte ho doma?

SÚKL stahuje léky po menopauze kvůli závadě: Nemáte ho doma? (ilustrační foto)
SÚKL stahuje léky po menopauze kvůli závadě: Nemáte ho doma? (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
29. října 2019
12:05

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje léčivý přípravek Activelle, který se používá u žen po menopauze. Důvodem jsou závady v jakosti a možnost přítomnosti cizorodých částic. SÚKL prosí pacienty, kteří mají lék doma, aby si zkontrolovali šarži a případně vrátili balení do lékárny.

SÚKL vyzývá pacienty, aby stahovaný přípravek při nejbližší příležitosti vrátili do lékárny, nejlépe do té, v níž byl vydán, a vyměnili jej za balení z jiné šarže. Lék je stahován z důvodu možné přítomnosti cizorodé částice. 

„Přestože SÚKL k této šarži neeviduje žádné nežádoucí účinky, přistoupil držitel rozhodnutí o registraci ke stahování až z úrovně pacientů, aby eliminoval i to nejmenší riziko pro pacienta. Dotčená šarže je v ČR dostupná od července 2019,“ uvádí mluvčí ústavu Barbora Peterová.

Jak postupovat?

  1. Zkontrolujte si číslo šarže léčivého přípravku ACTIVELLE, které najdete na vnějším obalu léku. Stahování se týká pouze šarže číslo JF72274.
  2. Šarži dotčenou závadou v jakosti lze vyměnit v jakékoliv lékárně, nejlépe však v té, ve které byl přípravek vydán, a to do 31. 1. 2020. Lékárna vrácené balení vymění za balení z jiné šarže.
  3. Stahování se týká načatých i dosud nepoužitých balení přípravku.
  4. V případě podezření na nežádoucí účinek jej nahlaste na SÚKL. Podrobnější pokyny jak nežádoucí účinek hlásit, naleznete zde: http://www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Přípravek Activelle je kombinovanou hormonální substituční terapií. Obsahuje dva typy ženských hormonů, estrogen a progestagen. Používá se u žen po menopauze, od jejichž poslední přirozené menstruace uběhl již minimálně jeden rok.

Zobrazit celou diskusi