Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lék na roztroušenou sklerózu může poškodit srdce i játra. Ústav: Pozor na Lemtradu

Autor: ČTK - 
24. dubna 2019
10:03

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje před užíváním léku Lemtrada na roztroušenou sklerózu. V Česku ho bere několik desítek pacientů, lékaři by je měli podrobněji sledovat kvůli riziku poškození srdce či jater. SÚKL informoval ve středu o rozhodnutí výrobce Sanofi a Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) na webu. Podle EMA byly některé případy nežádoucích účinků i fatální. Podle Deníku stojí jedno balení léku 180 tisíc korun z veřejného zdravotního pojištění.

„EMA přehodnocuje poměr přínosů a rizik léčivého přípravku Lemtrada, určeného pro léčbu roztroušené sklerózy, kvůli hlášeným závažným kardiovaskulárním reakcím,“ uvedl SÚKL. Podle agentury se objevila také onemocnění jater a poruchy imunity. „Existují závažné pochybnosti, zda jsou současná opatření k minimalizaci rizik dostatečná pro zvládnutí těchto rizik," uvádí dále.

Léčba nových pacientů tímto lékem může začít pouze u dospělých, u kterých nezabraly nejméně dva jiné léky. U těch, kteří už lék berou, se musí při podávání infuze sledovat životní funkce, krevní tlak a po celou dobu léčby činnost jater. „V případě výskytu symptomů jaterního poškození, nebo výskytu jiných, závažných imunitních reakcí, by znovuzahájení léčby mělo být pečlivě zváženo,“ uvádí dopis.

Mluvčí Sanofi: Pojišťovny jsme informovali

Mluvčí firmy Sanofi Libor Kytýr Deníku řekl, že firma předepisujícím lékařům odeslala dopis, který je o nových skutečnostech informuje. Lék původně zdravotní pojišťovny nehradily. U části lidí se infuzní léčba musí nasadit opakovaně, což léčbu prodražuje.

O rizicích na webu informuje i unie pacientů s roztroušenou sklerózou Roska. Lékaře by lidé měli vyhledat, pokud se u nich do tří dnů po podání léků objeví náhlé srdeční problémy, potíže s dýcháním nebo bolest na hrudi či vykašlávání krve. Hrozit může podle Rosky i cévní mozková příhoda nebo problémy s játry.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi