Dříve kolovala fáma, že pohyb lidem s roztroušenou sklerózou nepomáhá. Jenže opak je pravdou. Poslední roky nasvědčují tomu, že pohyb je důležitým faktorem, který pomáhá udržet se co nejdéle aktivní. „Pohyb je důležitý nejen u zdravého člověka, ale i pacienta s roztroušenou sklerózou. Nejvhodnější je pro ně strečink," vysvětluje docentka Dana Horáková z Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění při Neurologické klinice 1. LF UK a VFN Praha.

Sportem proti únavě

„Dříve se pohybová aktivita pacientů příliš nedoporučovala, aby se jim ještě více
nezhoršila únava – jeden z častých a výrazně limitujících příznaků. Dnes už ale víme, že pravidelná péče o fyzickou i psychickou kondici je naprosto zásadní a je nezbytnou součástí úspěšného léčebného režimu,“ říká Horáková. Svaly tak díky pohybu neochabují ani nezatuhnou.

Právě s tím se potýkala i pacientka Jana (65), která kdysi nebyla schopná ani zvednout pravou ruku. „Kdysi mi manžel vytvořil kladku, kterou se mi po pár týdnech povedlo dostat ruku nad úroveň loktu, což jsem nedokázala,“ ukazuje seniorka, která ač o berli, zvládá větší rozpětí pohybu, než před deseti lety. 

Pohybový maraton

A právě to, jak důležité je posilovat svalstvo a rozhýbat své tělo, si vyzkoušeli na vlastní kůži v pátek 1. a v sobotu 2. března Pražané. S čtvrtou hodinou odstartoval osmý ročník 24hodinového maratonu, který ukázal důležité cviky, které jsou pro nemocné roztroušenou sklerózou důležité. Právě kruhový trénink je jednou z nejvhodnějších aktivit, jež pomáhají celému aparátu. 

Video
Video se připravuje ...

Maraton s roztroušenou sklerózou Eva Fornálová

Na první pohled by kruhový trénink připomínal běžné cvičení pro aktivní jedince bez handicapu - jízda na rotopedu, chůze na páse či veslování. Kromě aerobních a protahovacích cviků se ale klade velký důraz na stabilitě, která je pro nemocné obzvláště důležitá. Na jednom stanovišti si proto Pražané zahráli stolní tenis zatímco stáli na bosu (gumovém půlmíči) či si zahráli dětskou party hru Twister, aby zapojili opravdu co největší množství svalů v těle.

„Cílem maratonu není podat vrcholný výkon, ale motivovat k pohybu,“ říká fyzioterapeutka Klára Novotná. Dalšími vhodnými sporty jsou pak pillates, jóga, Tai Chi. „Ukazuje se, že pohyb pomáhá zlepšovat funkci mozku,“ zmínila důležitý klad doktorka Horáková.

Kdy je třeba vyhledat lékaře?

Při běžné lékařské prohlídce ošetřující lékař jen tak nemoc neodhalí. „Zkušený neurolog je schopen vyslovit velké podezření z hlediska anamnézy,“ vysvětluje lékařka. Které potíže nejčastěji ukazují na roztroušenou sklerózu? Prvotním symptomem bývá zhoršení zraku, které je doprovázeno bolestí při pohybu bulvy. V případě, že k tomu pravidelně zakopáváte i na rovném terénu, je načase vyhledat neurologa.

Ideální cviky na doma:

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy mezi dvacátým a třicátým rokem věku. Během nemoci se střídá období záchvatů (takzvaného ataku) a období zdánlivého klidu. Tento proces je přitom nepředvídatelný, o to náročnější je prevence a samotná léčba.

Na celém světě trpí touto nemocí 2,5 miliónu lidí, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc, a počet každoročně přibývá. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Více informací objevíte na portále www.rskompas.cz.

Fotogalerie
30 fotografií