Vše došlo až tak daleko, že se Iva špatně pohybovala, zejména jedna noha vypovídala poslušnost. „Mou špatnou chůzi si okolí pletlo s opilostí,“ vypráví Iva, která také trpěla velkou únavou. Byla proto hospitalizovaná v nemocnici, dostávala infuze.

Chtěla bych miminko...

Dodnes se léčí v RS centru pražské Všeobecné fakultní nemocnici a je na tom mnohem lépe! Tato nemoc se totiž sice nedá vyléčit, ale zpomalit a zastavit. „Jsem nyní skoro rok a půl ve stabilizovaném stavu. Zdravotní stav se mi v minulosti zhoršil třeba ve zkouškovém období na vysoké škole,“ vysvětluje Iva, která je sportovně aktivní a pravidelně cvičí. „Hodně dobře mi dělá jóga a power plate. V budoucnosti bych měla ráda i miminko,“ dodává Iva.

Cvičení je důležité

Součástí terapie je i pohyb. „Díky pravidelnému cvičení, relaxaci a psychické pohodě zvládají pacienti s roztroušenou sklerózou své onemocnění mnohem lépe. Cvičení doporučujeme i všem ostatním, zvláště lidem se sedavým zaměstnáním,“ radí fyzioterapeutka Mgr. Klára Novotná z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Co je roztroušená skleróza?

RS je chronické autoimunitní zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, které poškozuje pochvy nervových vláken o samotná vlákna. Podle místa zasažení pak negativně ovlivňuje řadu tělesných, mentálních i psychických funkcí.

  • V ČR je přibližně 19 tisíc nemocných a každoročně je diagnostikováno tisíc nových případů.
  • Ženy jsou postiženy víc než muži.
  • Průměrný věk prvních projevů se pohybuje mezi 25 – 32 lety.
  • Mezi 20 – 40 rokem života propukají dvě třetiny RS.

Příznaky

  • Zrakové poruchy
  • Citlivost kůže – brnění, mravenčení
  • Poruchy hybnosti a rovnováhy
  • Problémy s močením
  • Bolest a únava

Stanovení diagnózy

Lékař může navrhnout řadu vyšetření, avšak dvě z nich jsou pro stanovení RS rozhodující: magnetická rezonance a lumbální funkce.

Léčba

Moderní medicína nabízí komplexní přístup k léčbě a je třeba odborné spolupráce specialistů z různých medicínských oborů (neurologů, fyzioterapeutů, psychologů…). Hlavní cíl je zmírnění obtíží, předcházení novým atakám nemoci a zpomalení onemocnění. A taky se léčí vysokými dávkami kortikoidů. Léčba na jedné straně přináší benefity, na straně druhé však působení nepříjemných vedlejších účinků (přibývání na váze, kožní potíže, nevolnost, vysoký tlak…)

Kde hledat pomoc?

Na portále www.mojemedicina.cz v sekci „Průvodce pacienta“ je možné najít zajímavé informace a videa. Například jak správně protáhnout tělo, poradí video seriál Cvičení nejen pro pacienty s roztroušenou sklerózou, který vznikl ve spolupráci se spolkem MS Rehab.

VIDEO: Cvičení svalů pánevního dna nejen pro pacienty s RS