Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor na závadný lék na roztroušenou sklerózu. Vraťte ho do lékárny, vzkazují kontroloři

Autor: sab - 
18. října 2019
08:05

Netěsnící obal uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv jako důvod, proč se musí stáhnout všechna balení léku Avonex vyrobeného ve dvou šaržích. Pacientům hrozí kožní problémy, ale i závažné systémové infekce. Vrátit do lékárny by lidé měli i rozbalená a načatá balení.

Závadné jsou u výrobku Avonex šarže číslo 1423324 a 1423221. Toto číslo je napsané na vnějším obalu léku. Žádné nežádoucí účinky se zatím u nikoho neobjevily.

„V případě netěsnosti obalu se může u pacientů po podání přípravku projevit lokalizovaná kožní infekce. U pacientů s roztroušenou sklerózou, kteří mají sníženou odpověď imunitního systému, mohou tyto lokalizované infekce vést až k závažným systémovým infekcím. V důsledku uvedené závady by mohlo dojít k poškození skleněného obalu, jeho rozbití a poranění pacienta,“ varuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Při problémech by pacienti měli vyhledat lékaře.

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová v Epicentru Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová v Epicentru | Blesk:Martin Pekárek

Pacient, který lék Avonex užívá, by neměl přerušovat léčbu. Co nejdřív by měl ale lék vyměnit za nezávadný. Tak může učinit pouze v lékárně, kde zakoupil vadné balení, a to do 17. 1. 2020. „Před plánovanou výměnou doporučujeme telefonicky danou lékárnu kontaktovat a potvrdit si, že přípravek k výměně má k dispozici,“ radí SÚKL.

AliceNovakova3 ( 18. října 2019 08:23 )

Absolutně nejlepší je dávat takové rady do Blesku. O estrádu je postaráno.

Zobrazit celou diskusi