Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pavlíně po porodu ochrnuly nohy a objevil se třes: Pohybuje se jen s cizí pomocí

Pavlíně s roztroušenou sklerózou pomáhá i rodné město: Krnov vybírá peníze na rehabilitace
Pavlíně s roztroušenou sklerózou pomáhá i rodné město: Krnov vybírá peníze na rehabilitace  (Autor: Facebook)
Autor: dce - 
7. října 2019
14:27

Pavlíny (36) život ze zcela změnil před dvanácti lety, kdy jí byla diagnostikována roztroušená skleróza. Zpočátku ještě pracovala a studovala vysokou školu, později se ale její stav začal zhošovat a ona nikdy nevěděla, jestli bude druhý den ráno schopná vstát z postele. Před rokem a půl se jí narodila zdravá holčička, pár měsíců poté se ale nemoc projevila v plné síle. Pomoci se jí rozhodlo i její rodné město Krnov.

Pavlína se narodila jako úplně normální, zdravé dítě - byla aktivní a samostatná. Hodně ji zajímalo výtvarné umění, folklór a flóra. "Zlom v jejím životě nastal v roce 2007 na vysoké škole. Nemohla se postavit na nohy, přestala chodit a objevily se problémy se zrakem. Po vyšetření nemocnici zazněla diagnóza, a to 'roztroušená skleróza'," popisují zástupci města Krno na svých facebookových stránkách.

Léčba Pavlíně pomohla natolik, že mohla začít pracovat a dálkově studovat vysokou škoul obor zahradnictví. "Studium po třech letech s výborným prospěchem ukončila a získala titul Bc. Následně byla přijata na inženýrské studium, ale to po třech měsících ze zdravotních důvodů vzdala."

Její stav se jí totiž rapidně zhoršil, znovu se musela naučit chodit, podepisovat a zvládat další pro někoho běžně věci. Tyto stavy se střídaly s obdobím, kdy bylo všechno v pohodě - chodila a starala se bez problémů o domácnost. 

"V jednom z těchto dobrých období otěhotněla, a i přes počáteční obavy, se s přítelem rozhodli, že děťátko přivedou na svět. Dne 18. března 2018 paní Pavlína porodila krásnou, zdravou holčičku Ellenku," popisují zástupci města. tři měsíce měla Pavlína klid.

Jenže pak přišlo peklo, její zdraví se otočil o 180 stupňů, krátce byla dokonce v bězvědomí a objevil se i stav podobný epileptickému záchvatu. Skončila v nemocnici ochrnutá na dolní končetiny s třesem rukou i celého těla.

Pomoci jí v těch nejtěžších chvílích jejího života chce i její rodné město Krnov, které ji letos zařadilo do svého programu Dobré srdce Krnova, jehož cílem je vybrat pro nemocnou ženu co nejvíce peněz.

"Paní Pavlína je připoutaná na lůžko a pohybovat se může pouze s cizí pomocí. Výtěžek sbírky proto bude využit na financování rehabilitačního pobytu a průběžnou osobní fyzioterapii v domácí péči, které pomohou zmírnit dopady těžké nemoci. Na rozdíl od loňské sbírky, není letošní výtěžek vázán na konkrétní částku. Čím více tedy vybereme, tím více bude mít paní Pavlína rehabilitací,“ vysvětluje Pavlína Říhová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu, který charitativní akci organizuje společně s Městským informačním a kulturním střediskem Krnov.

Pomoci můžete do konce října i vy a to na transprentním účtu s číslem: 115-9528170287/0100.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi