Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nebezpečný lék mizí z prodeje: Obsahuje nečistoty, oznámil úřad

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ital - 
5. února 2019
19:01

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) žádá pacienty, aby nepoužívali léčivý přípravek sloužící na snížení hyperaktivity močového měchýře a vrátili jej zpět do lékárny. Lék s názvem Sentacurin totiž podle informací ústavu nevyhověl stanovenému limitu v parametru týkajícího se obsahu nečistot.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o stahování dvou šarží léčivého přípravku Sentacurin od pacientů z důvodu závady v jakosti,“ píše se na stránkách www.sukl.cz. Panuje totiž podezření na závadu jakosti tohoto léku. „Žádáme veřejnost, aby stahovaný přípravek nepoužívala a vrátila jej do kterékoliv lékárny, přednostně do té, ve které byl zakoupen.“

Nelze vyloučit riziko ohrožení zdraví pacientů, přestože se neevidují žádné nežádoucí účinky. Stahování výrobku z prodeje a od pacientů se týká pouze šarží číslo 17N203A a 18N101A. Každý, kdo má balení se shodným číslem šarže, by neměl přípravek používat, ale navrátit ho do lékárny. Nejlépe do té, v níž byl zakoupen. Tam mu balení vymění za jinou šarži stejného přípravku.

Stahování se týká nejen načatých, ale i doposud nepoužitých balení. Pokud by vám lékárna nechtěla lék vyměnit, měli byste navštívit svého ošetřujícího lékaře, aby vám předepsal jiný náhradní přípravek. Pokud již pozorujete nežádoucí účinky po použití stahovaných šarží, navštivte svého ošetřujícího lékaře. Lék můžete v lékárnách vracet do 17. 3. 2019.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání