Původní domek, který v zahradě stál a měl i podezdívku, byl odstraněn v roce 2016. Na jeho místě vznikla odpočinková plocha s pítkem a lavičkami. Protestující obyvatelé podle Frantíka zřejmě zapomněli, že tam v minulosti stavba byla. „Nová stavba není ve zvláště chráněném území. Prověřovala se čtyři místa, tohle z toho vypadlo jako nejméně problematické,“ řekl.

Projekt zahrnuje stavbu dvojpodlažního objektu zahradního zázemí. V přízemí vzniknou veřejné toalety. Budova bude částečně zapuštěna do terénu. Mezi stavbu a vstupní bránu z Vlašské ulice je navržena nová vyhlídka s posezením.

Proti záměru magistrátu vznikly spolky Petřín pro život a Petřínská iniciativa. Nelíbí se jim, že území, dosud téměř nedotčené turisty, přitáhne jejich pozornost, a místní tak přijdou o jedno z mála míst v centru, kde mohou relaxovat. Frantík s námitkami na dnešním jednání výboru nesouhlasil.

Velká strahovská zahrada u Strahovského kláštera byla založena v raném středověku jako užitková. Její rozloha je 11 hektarů. V roce 2016 byla propojena s Petřínskými sady.

Fotogalerie
6 fotografií