V těchto měsících probíhají intenzivní debaty o tom, jakým způsobem bude vypadat slavný pražský kopec Petřín s ikonickou rozhlednou. Vody rozčeřil hlavně záměr o vybudování zázemí pro údržbu zeleně společně s veřejnými toaletami ve Velké strahovské zahradě. Podle odpůrců by se z klidnější části této lokality mohla stát nově vyhledávaná turistická trasa.

Definitivní umístění nové stavby však ještě není určené. „Jsme pro citlivé řešení. Zázemí, toalety a dvě parkovací stání je podle nás nejlepší umístit za zdi areálu Nemocnice pod Petřínem. Ověřili jsme si, že zastavěná plocha je v takovém případě menší,“ uvedl pro Blesk.cz místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), který má na starosti také územní rozvoj.

Zmiňovaná zastavěná plocha by dle vedení radnice v takovém případě byla 110 metrů čtverečních. Další výhodu pro budoucí vzhled by měla přinést skutečnost, že zástavbu bude možné nechat porůst zelení, díky čemuž ještě více zapadne do svého okolí. „V žádném případě bychom nedopustili, aby se zkazil genius loci (pozn. red. - duch vládnoucí na určitém místě) vrchu Petřín. Zároveň respektujeme, že je potřeba tento vrch účelným a řádným způsobem udržovat,“ dodal Petr Hejma.

Kritizující petenti

Ve snaze zachovat přírodní ráz Petřína vznikla také internetová petice, která je adresovaná magistrátu a radnici Prahy 1. V prohlášení je uvedeno, že podepsaní požadují zachovat Petřín pro rekreaci a regeneraci obyvatel Prahy s tím, že realizace nové výstavby na tomto kopci bude zakázána. Petenti také nesouhlasí s kácením stromů a keřů pro vznik nových cest a vyhlídek. Dokument má v tuto chvíli zhruba dvě stovky podpisů, potřebuje jich ještě asi čtyřikrát tolik.

Magistrát, který celou akci na Petříně organizuje, se ohrazuje proti některým nesprávným informacím, které se dle úřadu na veřejnosti objevují. „Kolem celé této kauzy koluje řada nepřesností,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Panují prý například obavy z výstavby obřadní síně v této lokalitě. O takovém záměru však hlavní pražský úřad informace nemá.

Magistrát uvádí na pravou míru také další informace. Kácení stromů, které proběhlo v době vegetačního klidu, se realizovalo v místě, které postupně zarostlo kvůli nesprávnému udržování v minulosti. Šlo o plochu zhruba 1200 metrů čtverečních z celkové plochy 243 tisíc metrů, které zahrada poskytuje. V lokalitě se navíc obnoví ovocný sad. V Lobkovické zahradě se pak dle magistrátu uvažuje o umístění kavárny na dnešním asfaltovém hřišti, zatím je ale pouze zpracovaná studie, kterou se bude úřad dále zabývat.

Praha 1 zdůrazňuje, že v celé věci figuruje jako moderátor diskuse. Veřejnost uklidňuje také tím, že první městská část i magistrát mají obdobné politické složení ve svém vedení a tudíž se neočekávají velké konflikty během postupujících debat. „Na konci srpna vyhodnotíme probíhající anketu a budeme veřejnost průběžně informovat o aktuální situaci,“ dodala k tématu mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková.

Fotogalerie
10 fotografií