„Dary z Bertramky i z Kinského zahrady se roztřídily na květiny, svíčky a další předměty včetně fotografií a plyšáků a předaly se rodině k dalšímu využití,“ potvrdil Blesku magistrátní mluvčí Vít Hofman. „Část květin by si měla zachovat pietní charakter a měly by být dále použity. Rodina si převzala také kondolenční knihy,“ dodal.

Zazáří znovu svíčky pro Gotta?

Co bude dál s desítkami tisíc svíček?  Jistého není nic. Ve hře ale zůstává možnost jejich přetavení do podoby uměleckého díla, podobně jako tomu bylo u Srdce pro Václava Havla autorů Lukáše Gavlovského (47) a Romana Švejdy (50) v únoru 2012.

„Moc se mi líbil nápad, že by mohl být vosk znovu použit na výrobu svíček, které by ale nesly určitý vzkaz, staly by se symbolem,“ řekl Gavlovský Blesku. „S Romanem už jsme byli dotázáni, jestli i tentokrát budeme tvořit my. Neplánujeme to, ale pokud se na nás rodina obrátí, promluvě o takové možnosti se nebráníme. Určitě jsme připraveni pomoci alespoň radou kolegům ohledně zpracování vosku,“ řekl umělec.

Lidé přichází dál

Přestože improvizované pietní místo na Gottově adrese již bylo uzavřeno, další lidé nosí na Bertramku nové svíčky i květiny. „Uvidíme, v jakém množství budou přicházet. K uctění památky Karla Gotta přece nemusí chodit sem, mohou svíčku zapálit i doma, kde mají větší prostor pro tichou vzpomínku nebo pro přehrání jeho písní,“ radí Hofman.

Kdo striktně odmítá poskytnout jakékoli informace jak k úklidu na Bertramce, nebo k možným budoucím řešením nově přinášených darů, je pražská Technická správa komunikací (TSK). „Nebudeme nic komentovat!“ sdělila příkře tisková mluvčí TSK Barbora Lišková na dotaz redaktora. Není tak jasné, jestli čerstvé dary skončí v odpadu, nebo je také dostanou pozůstalí po Slavíkovi.

Fotogalerie
40 fotografií