Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miliardář dal pokácet 176 let starý památný strom: Bylo to nechtěně, hájil se

Developer nechal pokácet bezmála 180 let starou sekvoji. (Ilustrační foto)
Developer nechal pokácet bezmála 180 let starou sekvoji. (Ilustrační foto)  (Autor: Kateřina Kalibánová, Lesy hl. m. Prahy)
Autor: yks - 
16. října 2019
14:31

Až 70 chráněných stromů, včetně jedné z nejstarších sekvojí v Británii, dal pokácet realitní magnát Fiorenzo Sauro v jižním Walesu, aby uvolnil pozemek pro výstavbu nových domů. 

Realitní magnát a developer Fiorenzo Sauro si koupil parcelu v obci Penllergaer na jihu Walesu. Hodlal ji využít na výstavbu 80 rodinných domů, v tom mu ale bránily desítky chráněných dřevin, které na parcelách rostly.

Developer nařídil stromy porazit. To, že se mezi nimi nachází 176 let stará sekvoje, jeden z prvních stromů tohoto druhu zasazených v Británii, ho nezastavilo. Nechal 27 metrů vysoký strom pokácet.

Fakt, že jedna z nejstarších sekvojí v Británii padla, samozřejmě nezůstal bez povšimnutí. Případem se začaly zabývat příslušné úřady hrabství Swansea, které likvidaci chráněných dřevin označily za nenapravitelnou ztrátu. 

Fiorenzo Sauro vyslovil politování nad pokácením chráněných dřevin i sekvoje zasazené v roce 1842. Prý k němu došlo kvůli nedorozumění. To už stál před soudem, který měl stanovit, jakou pokutu za svůj čin on a jeho firma dostanou. Částka byla nakonec stanovena na 300 tisíc liber, což je asi devět milionů korun. 

Tato částka podle internetových stránek Saurovy realitní společnosti dostačuje ke koupi jednoho levnějšího domu ze zmíněných 80, které magnát na pozemku postavil.

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání