Kdyby se ve Veletržním paláci a jeho okolí objevil člověk z počátku dvacátého století, asi by se hodně divil, co se kolem něj děje. Ve stáncích roztroušených před rozsáhlou budovou jsou vystavené nejnovější technologické a digitální objevy. Personál příchozímu návštěvníkovi zkušeně ve třech minutách shrne, co ta věc umí a k čemu je dobrá. Na pódiích debatují vědci, ředitelé a zakladatelé firem, vynálezci a všemožní odborníci, kteří používají lidské znalosti a dovednosti k zlepšení světa.

Betonová tiskárna

Celý areál se hemží brýlemi pro virtuální realitu a roboty, kteří se umí podepsat, vybrat oranžový nebo bílý míček a dokonce jeden obří robot na sebe nanáší vrstvy betonu, z nichž staví židli, vázu nebo složitý ornament. Podle sympatické slečny ze společnosti Scoolpt, která spolu s dalšími kolegy 1,5 tunový kolos obsluhuje, se tyto stroje již ve světě vozí na staveniště jako cenná pomoc: „Hlavně v Dubaji se používají na místech, která jsou těžko dostupná nebo lidem hrozí nebezpečí. Umí navíc vyrobit různé tvary, které nelze udělat jinak. V tuto chvíli je stroj sice ještě příliš pomalý a drahý, ale myslím si, že se bude víc požívat, až se technologie rozvine,“ prozrazuje slečna a stroj za ní bez odmlouvání betonuje vázu.

Příprava pro chirurgy

Pánové se zase zdržují u simulátoru formule. Na hlavě mají VR brýle a sedí v kovové konstrukci, které s sebou zběsile cuká. Firma ABB zde představuje propojení robotů s virtuální technologií a výhodou simulátorů. „Je to jako reálná formule. Moc mě to bavilo,“ prozrazuje Tomáš (29). Hned vedle stojí stánek firmy Brainlab, která pomáhá chirurgům při operaci mozků a jejichž výrobek se nachází v přibližně 3500 nemocnicích.

„Naskenujeme mozek pacienta a získáme jeho virtuální model. Chirurg může procházet jednotlivé vrstvy a nádor si označit. V průběhu operace má pak díky obrazovkám a dalším nástrojům jasnou představu, kde se uvnitř lebky pacienta nachází. Navíc od systému dostane upozornění, aby uvnitř nenechal žádný nástroj, což se v minulosti stávalo,“ prozrazuje obsluha virtuální laboratoře s tím, že plánování operace trvá chirurgům půl až dvě hodiny a výrazně se zvyšuje úspěšnost operací.

Video
Video se připravuje ...

Na Výstavišti se představily nejmodernější objevy. Velkou pozornost vzbudila první česká 3D betonová tiskárna. Jiří Marek

Mezi další novinky patří netoxický, biologicky rozložitelný, evakuační župan s kapucí, který je napuštěný tekutinou podobné jaru, a díky níž rychle a efektivně chrání člověka proti ohni. V balíčku je navíc dýchací maska a sprej na hašení malého ohně během úniku. Balíček mohou házet také hasiči lidem, ke kterým se nemohou přímo dostat.

Více se o festivalu dozvíte zde.

Fotogalerie
25 fotografií