Co vlastně je finanční nástroj INFIN?

Finanční nástroj INFIN představuje účinnější využívání prostředků z evropských strukuturálních fondů, a to díky jejich návratnosti. Na rozdíl od dotačního (nevratného) financování jsou prostředky z tohoto fondu poskytovány formou úvěru. Poskytnuté prostředky se vrátí zpět do fondu a mohou tak být využity znovu a podpořit více projektů.

Do fondu byly rozhodnutím Rady HMP vloženy prostředky ve výši 400 milionů Kč, které mohou příjemci na své projekty čerpat formou zvýhodněných úvěrů (až bezúročných). Oprávnění žadatelé z řad pražských malých a středních podnikatelů mohou rovněž počítat s odkladem splátek úvěru

Jedná se o finanční prostředky Operačního programu Praha – Pól růstu ČR z prioritní osy 1 určené na podporu startupů a firem s inovačním potenciálem.

ČMZRB

Fond  INFIN pro magistrát spravuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která je národní rozvojovou bankou České republiky (100 % akcií a veškerá hlasovací práva vlastní Česká republika). ČMZRB má bohaté zkušenosti z oblasti financování vládních programů na podporu malého a středního podnikání.

Komu je podpora určena

Prostředky z fondu INFIN jsou určeny mladým malým a středním podnikům na území Prahy, kteří splňují kritéria inovativní firmy, anebo hodlají realizovat inovativní projekt.

Podniky s krátkou historií mohou získat zvýhodněný úvěr 750 tis. - 3 mil. Kč, a to až na 90 % způsobilých výdajů projektu. Splatnost úvěru je až 6 let včetně odkladu splátek jistiny až 2 roky.

Podniky s historií (maximálně však 7 let) mohou získat zvýhodněný úvěr 1 mil. – 15 mil. Kč, a to až na 50 % způsobilých výdajů projektu. Splatnost úvěru může být stanovena až na 10 let včetně odkladu splátek na 3,5 roku. Tito žadatelé budou muset zbytek nákladů (minimálně 30 % způsobilých výdajů projektu) dofinancovat běžným komerčním úvěrem.

Jak na projekt

Své podnikatelské záměry mohou žadatelé konzultovat na pobočkách ČMZRB, kde současně získají veškeré potřebné informace o finančním nástroji INFIN. Samotný příjem projektových žádostí včetně jejich hodnocení a vyúčtování plně zajišťuje ČMZRB. Žádat o úvěr mohou příjemci až do 31. 12. 2022.

Více informaci na www.cmzrb.cz/podnikatele/uvery/infin

Autor: HLAVNI MESTO PRAHA