Jen si to představte... Ze tmy vystupuje tvář faraona Tutanchamona a než se promění ve vstupní bránu do jeho časů, tajemný hlas uvede příběh jednoho z nejznámějších egyptských vládců a pozve vás do minulosti, do podsvětí i na věčnost. Tak začíná výstava Tutanchamon RealExperience.

Se sluchátky na uších pak se zatajeným dechem máte možnost vidět desítky exponátů, užít si tajuplnou atmosféru starého Egypta a fascinující multimediální součást výstavy nesoucí jméno vládce Horního a Dolního Egypta z let 1333 až 1323 před naším letopočtem. Začíná ve středu v historické budově Národního muzea. „Je nám ctí, že výsledek mezinárodní spolupráce zahájí svou cestu Evropou právě tady,“ řekl Alberto Rossetti, prezident společnosti Civita Mostre e Musei, která se na výstavě také podílí.

Podívejte se na záběry z výstavy:

Video
Video se připravuje ...

Zažijte výstavu Tutanchamon RealExperience v Národním muzeu. • VIDEO Ivan D. Hladík

Z Prahy do světa

Z Prahy projekt na jaře zamíří do italského Milána a dalších světových měst. „Všude tam představíme i artefakty z českých sbírek,“ upřesnil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Jedním z garantů projektu je i ředitel Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Miroslav Bárta. „Kdybych měl uvést jediný artefakt, za kterým stojí za to sem přijít, pak je to socha mladého faraona zapůjčená z Musea August Kestner v Hannoveru,“ řekl.

Vstupenka do příběhu

Výstava uchvátí poklady ze sbírek pražského Náprstkova muzea, částí věnovanou významnému českému egyptologovi Jaroslavu Černému (†72), ale zejména multimediální podívanou vytvořenou díky nejmodernějším technologiím. Ta umožňuje návštěvníkovi doslova vplout do proudu času a projít věčností, kterou se dle legend měl ubírat samotný faraon. Právě svým provedením se výstava odlišuje od všeho, co bylo dosud v Česku k vidění.

Kdy: 21. srpna 2019 - 31. ledna 2020
Kde: Historická budova Národního muzea, Václavské náměstí
Za kolik: 320 Kč, snížené vstupné 270 Kč, rodinné vstupné 520 Kč

Fotogalerie
13 fotografií