Historická budova muzea se loni na podzim částečně otevřela po tříleté rekonstrukci a sedmi letech od svého uzavření. Zatím v ní nejsou žádné přírodovědecké ani historické expozice, muzeum je plánuje postupně zpřístupňovat na konci letoška a v příštím roce. Návštěvníci si nyní v budově mohou prohlédnout dvě výstavy ke stoletému výročí vzniku Československa, panteon a kupoli.

Od května návštěvnický okruh doplní nahlédnutí do sálu s kostrou plejtváka myšoka. „Jde o jeden z největších vystavených exemplářů kytovců v Evropě a návštěvníci se o něm dozvědí i množství zajímavostí z malé výstavy,“ uvedla mluvčí muzea Kristina Kvapilová. Jako příklad uvedla cenu kostry 1214,42 zlatých, což je v dnešních cenách asi 180 000 Kč. Kostra v muzeu zůstala po celou rekonstrukci, protože její případná demontáž by ji nenávratně poškodila.

Kašna před historickou budovou, která byla opravena spolu s ní, se poprvé rozzáří barvami 1. května ve 21:00. Tříminutová sekvence barevného osvětlení se po deváté večer bude v půlhodinových intervalech spouštět každý den do konce října. „V rámci rekonstrukce bylo do kašny instalováno 37 světel, která umožňují v základním módu vytvořit až 20 000 různých barevných kombinací,“ uvedla Kvapilová.

Ke vstupnému do historické budovy dostane každý návštěvník od května vstupenku zdarma na pět dní do sousední nové budovy, Náprstkova muzea, Českého muzea hudby, Národopisného muzea, Národního památníku na Vítkově, lapidária na holešovickém výstavišti a muzeí Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Do všech devíti objektů muzea tak bude plné vstupné stát 260 korun, snížené 170 a rodinné 440 Kč.

Fotogalerie
5 fotografií