Touto dobou už se na něm zhruba tři čtvrtě roku mohli vozit lidé. Letenský kolotoč měl dle původních odhadů po rekonstrukci sloužit veřejnosti od loňského léta, navzdory tomu však stále stojí. Přestože vnitřní výbava kolotoče je již hotová, na umístění do historického pavilonu stále čeká.

Podle tiskového mluvčího Národního technického muzea Adama Duška za problémem stojí několik faktorů. Zjistilo se, že stav stavby je výrazně horší, než se původně předpokládalo. V závěru roku 2017 zároveň byla ukončena smlouva s původní firmou, která akci realizovala. Důvodem měly být nedostatky v projektové dokumentaci.

„Po reklamaci a přepracování projektové dokumentace se v letech 2018 až 2019 uskutečnila celkem tři otevřená zadávací řízení na výběr dodavatele. Do dnešního dne nebyla podána žádná nabídka,“ sdělil Blesku Adam Dušek. Poslední veřejná zakázka měla skončit 17. dubna, muzeum se ale rozhodlo lhůtu pro podání nabídek prodloužit do konce května s tím, že pro zájemce o realizaci rekonstrukce připravila několik prohlídek kolotoče ve snaze přesvědčit je, že nejde o nijak překombinovaný zásah. Zakázka se týká rekonstrukce renesančního pavilonu, točny, elektromotoru a zabezpečovacích zařízení.

Problém je na trhu práce

Národní technické muzeum podle výše uvedených informací stále volí z hlediska zákona tu nejsprávnější možnou cestu. Zřejmě by však mělo možnost zažádat ministerstvo kultury o výjimku a práci zadat vybrané firmě napřímo. K tomuto kroku však zatím organizace nepřistoupila.

„Věříme, že problém je zapříčiněn především nedostatkem odborných pracovníků na trhu práce. Tento problém nemáme jen my, jde o problém obecně napříč celou republikou,“ vysvětlil dále Adam Dušek.

Něco už se přece povedlo

Alespoň částečně pozitivní je skutečnost, že v rámci restaurátorských prací samotného vybavení letenského kolotoče už je hotovo. Podařilo se dát dohromady celé dřevěné stádo koní, jehož část je aktuálně k vidění přímo v budově muzea. Zároveň už jsou opraveni i rytíři z papírmaše a k provozu je připraven také orchestrion.

Vybavení interiéru si tak na své finální umístění do kolotoče počká. Na konci května by po ukončení veřejné zakázky mělo být vzhledem k realizaci jasněji.

Fotogalerie
10 fotografií