V Argentinské ulici je nyní hasičská základna. Jedná se o celodřevěné montované stavby staré 76 let, které neposkytují hasičům důstojné zázemí a při vytápění se plýtvá energií. Staré budovy budou zbourány a na jejich místě vznikne nová centrála. Kromě centrální stanice tady budou mít hasiči například také potápěčskou základnu. „Plánujeme tam mít i prostor pro požární prevenci, aby lidé, co jezdí s projekty, to neměli tak daleko,“ řekl ředitel Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Roman Hlinovský.

Do tří let hotovo?

„Máme hotový projekt, máme vybránu stavební firmu, jsme před podpisem, a rádi bychom na konci srpna poklepali na základní kámen. Jsme hodně daleko a jsme před předáním staveniště,“ uvedl Hlinovský.

Kdy přesně bude centrála dokončena, zatím není jasné, bude záležet na přesném termínu zahájení prací. Podle Hlinovského jde o objekty, které jsou na zemi a nikdo neví, co je pod nimi v zemi, což by mohlo stavbu prodloužit. Podle dřívějších informací by měla být stavba dokončena do tří let.

U hasičů v hlavním městě slouží kolem 900 zaměstnanců, přes 600 z nich je u zásahových jednotek. Roční provozní náklady pražských hasičů jsou asi 600 milionů korun. Nyní mají hasiči výjezdová stanoviště na deseti místech v Praze. Nejvíce výjezdů za rok má stanice v Sokolské ulici v centru metropole, odkud hasiči vyjížděli od začátku roku zhruba ke 2000 případům.