Otřesný případ týrání začal v červnu rozplétat Obvodní soud pro Prahu 3, jednání v pondělí pokračuje, rozsudek by měl padnout v úterý. Soňa K. (61) podle obžaloby svou vnučku Valerii i jejího staršího bratra brutálně týrala. Holčičku měla bít po celém těle včetně hlavy. Kopala ji a používala i roubík, aby dívenka nekřičela. Svazovala jí ruce i nohy, připoutávala k různým předmětům v bytě, například k záchodu či madlu od lednice, kde ji několik hodin nechávala bez jídla. V takové poloze musela holčička někdy i spát.

V pondělí soud pokračoval výslechem tří svědkyň, rodinných známých, které se několikrát setkaly s babičkou a jejími čtyřmi vnoučaty. Potvrdily, že byly svědky toho, jak se obžalovaná k dětem chovala násilně. Dcera jedné z nich, jen o něco mladší než Valerie, přišla podle  svědkyně domů s brekem, že Valinka po celou dobu jejich návštěvy klečela na zemi a nemohla si s ní hrát. Od té doby tam již nechtěla chodit.

„Myslela jsem, že je mrtvá“

Šokující svědectví přinesl audiovizuální záznam výpovědi Valeriiny nejstarší sestry, která popsala poslední chvíle, kdy holčičku viděla. „V noci bylo poslední bití. Valinka spala v kuchyni na gauči s babičkou. Přes zrcadlo jsem viděla, jak babička vařečkou bije Valerii přes zadek. Trhala ji za vlasy a hodila jí o zem. Nevím, jak dlouho to trvalo,“ prozradila dívka vyšetřovatelce. Druhý den přišla sestřička za Valerií a mluvila na ni, ta ale prý nereagovala, byla oteklá na celém těle a nejvíc v obličeji: „Ráno jsem se ji snažila probudit a brečela jsem, protože jsem si myslela, že je mrtvá. Babička nám řekla, že se probudí a půjde do léčebny. Když jsem přišla odpoledne ze školy domů, tak už tam Valinka nebyla,“ popsala chvíle hrůzy dívka.

Jizvy po celém těle

V soudní síni se po poledni pouštěl také audiovizuální záznam výpovědi Valinčina nejstaršího bratra. Ten také potvrdil, že holčička byla často bitá: „Valerie měla hodně jizev. Měla je skoro všude. Bratr jich měl jen pár. Měla všechny jizvy od babičky. Valerie spadla třeba třikrát sama od sebe, ale neměla z toho žádné jizvy,“ řekl chlapec. To však obžalovaná odmítla s tím, že by si toho někdo určitě všiml. Podle nejstarších sourozenců jejich babička však rány Valerie zakrývala oblečením s dlouhými rukávy a na obličej jí dávala make-up.

Bez jídla za trest

Sourozenci také vypověděli, že jejich sestřička nedostávala pořádně najíst. Starší sestra dokonce uvedla, že dívenka bývala bez jídla i dva dny v kuse. Nejstarší bratr pak popisoval, co jedli v průběhu běžné soboty: „Nesnídali jsme, a když Valinka křičela, nedostala oběd. Když křičela dál, tak nedostala ani večeři. Dávali jsme jí tajně najíst. Kdyby to babička zjistila, tak by nás zabila,“ řekl vyšetřovatelce.

To, že by Valinka trpěla hladem, obžalovaná odmítla. „Po půl roce přibrala tři a půl kila. Hodně jedla. Já jsem těm dětem pořád něco kupovala, měli plnou ledničku jídla,“ uvedla na svou obhajobu. Výpovědi dětí označila za zmanipulované a považuje je za spiknutí: „Kdybych tam byla, děti by to přede mnou neřekly. Kdybych se takhle k nim chovala, byly by první, které by zmizly z domu.“ Znovu zopakovala, že Valerii odvezla do Německa. Rozsudek v celém případu by měl padnout v úterý 16. července.

Naposledy byla sedmiletá Valerie spatřena koncem roku 2017, od té doby se po ní slehla zem. Policisté po Valerii začali pátrat v srpnu 2018, teprve tehdy totiž zmizení holčičky oznámil rodinný příslušník. Zatím ji nenašli. „Jednou z vyšetřovacích verzí je i to, že Valerie toto týrání nemusela přežít,“ řekl už dříve policejní mluvčí Jan Daněk. Soňa K. čelí obvinění z opuštění dítěte, zanedbání povinné výživy, ohrožování výchovy dítěte, zpronevěry a z týrání svěřené osoby. Hrozí jí osm let vězení. 

Fotogalerie
11 fotografií